Повечето от вас може би си спомнят, че до средата на 80-те години компютрите представляваха тежки настолни устройства, които „закотвяха" потребителите към границите на дома или офиса. Свободата да имаме компютърно устройство, което ни позволява да работим или да се забавляваме навън, се ограничаваше до рамките на нашите фантазии.

И ето че точно пред 30 години една технологична иновация променя завинаги начина, по който възприемаме своите компютри - иновация, която поставя началото на един нов свят на мобилност. С лансирането на първия в света лаптоп за масовия пазар - моделът T1100 през април 1985 г., Toshiba дава старта на истинския бум на компютърните технологии.

Любопитни ли сте какво е предлагало това чудо на техниката в онези времена? От днешна гледна точка - нищо специално. Но не забравяйте, че през 1985 г. много от нас дори не са били родени и производителността на T1100 с Intel 80C88 процесор с тактова честота 4,77 MHz с 256KB памет, флопи-дисково устройство с 3,5-инчови дискети и операционна система DOS 2.11 (да, имаше такава!)- всъщност е било цяло произведение на изкуството.

Макар и несравним като производителност със съвременните машини, T1100 е предлагал тънък и качествен монохромен LCD дисплей с резолюция 640x200, заедно с новоразработен софтуер за контрол на мощността, който допринасял съществено за живота на батерията, която издържала почти 8 часа, а теглото му било едва 4,1 кг в сравнение с тежките настолни машини от онова време. Моделът също така е разполагал със стандартната за наши дни функционалност "resume", позволяваща му да бъде спиран на пауза между отделните сесии, без необходимост от рестартиране всеки път.

Също така, първият лаптоп от Toshiba носи със себе си иновации и технологични решения, които индустрията използва 25 години по-късно за целите на по-високата мобилност. Някои от съвременните ултра преносими устройства като нетбуци и таблети също нямат традиционен твърд диск за съхранение на информацията и в този смисъл индустрията прави стъпка назад в бъдещето, започната от Toshiba преди три десетилетия.

Тази технологична иновация на пазара на преносими компютри запалва искрата на инженерната, дизайнерска и маркетингова креативност в индустрията. Пазарът приема T1100 с отворени обятия заради неговата мобилност и иновативни характеристики, като само в рамките на първата година Toshiba продава над 10 000 броя от модела най-вече в Европа.

Година по-късно Toshiba представя T3100 с вграден хард диск и захранван от процесор с производителност, налична при премиум настолните компютри. Базирайки се на тези постижения, Toshiba продължава да разширява своето портфолио от преносими компютри, окуражавайки развитието на свързани компоненти и оборудване за портативни устройства и в крайна сметка допринася в значителна степен за развитието на информационното общество.