Работодатели и синдикати се обявиха против начина, по който функционира Енергийният борд, в отворено писмо до служебния премиер Георги Близнашки и вицепремиера Екатерина Захариева.

Документът е подписан от КНСБ, КТ"Подкрепа", Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и редица други организации.

Енергийният борд е конструиран по такъв начин, съставът му е такъв, че преобладават представители или преки производители на скъпа енергия. Те имат мнозинство там. Всички социални партньори са една малка част от този борд. Той се превръща в една форма за регистрация на взети на друго място решения или за легитимиране на решения, които по никакъв начин не се взимат там.

Това заяви в предаването „12+3" на БНР Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Според него проблемът с Енергийния борд е общ за всички обществени съвети, където се появяват лица с неясно представителство.

„Нашето предложение е този борд да бъде съставен от представители на държавата, на синдикатите, на работодателите и на потребителските организации. Всичките браншови организации се представляват от съответните работодателски или синдикални организации. Ако не им харесват тези, които в момента ги представляват, да си създадат други", заяви Васил Велев.

Той съобщи, че в резултат на писмото са получили покана за среща днес следобед с вицепремиера Екатерина Захариева.