Китайските власти дадоха на Microsoft срок от 20 дни да отговори на повдигнатите въпроси във връзка с разследването на бизнеса на софтуерния гигант в страната.

Правителствената служба за промишленост и търговия (SAIC) изисква в рамките на 20 денонощния, считано от 1 септември, Microsoft да предостави на регулаторните органи отговор на въпроси, свързани с разследването на нейната дейност, предаде Reuters, пише TechNews.bg

Не се съобщава какви мерки ще предприемат властите, ако Microsoft не изпълни това искане.

Въпросите касаят софтуерната съвместимост и комплектуването на Windows и MS Office. Компанията трябва да отговори на въпросите в писмен вид, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Разследването срещу Microsoft в Китай стана достояние на обществеността в края на юли тази година, но причините за него бяха неизвестни. Наскоро SAIC поясни, че е обезпокоена от доминиращото положение на Microsoft на пазара за софтуер, в частност - включването на приложения като Internet Explorer и Windows Media Player в състава на операционната система Windows.

Според някои източници, ситуацията е толкова сериозна, че генералният директор на Microsoft Сатя Надела планира да посети Китай в края на септември за преговори с властите.

Китайското правителство не е първото, което атакува монопола на Microsoft. През 2004 г. Европейската комисия поиска от софтуерния гигант да плати глоба от 497 млн. евро и да пусне версия на Windows без Media Player. Впоследствие санкцията беше увеличена до 1,7 млрд. евро., а през 2010 г. по искане на Комисията Microsoft осигури възможност за избор на браузър в Windows.

От началото на настоящата година SAIC започна девет разследвания, вкл. срещу Microsoft, за да гарантира спазването на антимонополния закон, който е в сила от 2008 г. Според някои анализатори, прикривайки се зад закона, правителството иска да създаде комфортна среда за местните разработчици на софтуер.

По-рано се появиха информации, че към октомври тази година Китай ще пусне собствена алтернатива на Windows. Първоначално това ще бъде операционна система за настолни компютри, която по-късно ще се адаптира и към мобилните устройства.