Пет пъти повече са унищожените от природни бедствия посеви и насаждения през 2014 г. спрямо минали години, пише Farmer.bg.

Към 25 август т.г. справката за напълно пропадналите площи, направена от министерството на земеделието по поръка на изданието, сочи, че фермерите няма да получат и грам земеделска продукция от обработените 159 185 декара.

За сравнение през последните три години заявявани за подпомагане са били между 30 хиляди и 50 хиляди декара, поясниха експерти.

От министерството припомниха, че данните не са окончателни. В справката не са включени площите, засегнати от пороите след 25-и август, когато в Северна България реки заляха редица региони в Монтанско и Врачанско. В Пловдивско, Старозагорско, Бургаско и по поречието на Марица също пострадаха огромни площи.

Данните към 25-и август показват, че най-големи поражения са нанесли градушките, които тази година са унищожили продукцията върху 88 188 дка. Под вода от наводненията са останали други 41 018 дка.

От бури, придружени с проливни дъждове са отнесли посеви, плодове и зеленчуци върху 29 621 декара. Останалите 358 декара от регистрираните насаждения са унищожени от слани през пролетта, поясниха експерти.

През миналата година страната разполагаше с 4,4 млн. лева за компенсиране на щетите от природни бедствия, настъпили в периода първи юли - 24 август 2013 г.

Тези средства започнаха да се изплащат от фонд „Земеделие" преди седмица.
На този етап няма яснота бюджетът за компенсации дали ще бъде същият и дали ще бъдат платени щетите за пропадналите площи, поразени извън сезона юли - август.

Ако бюджетът остане същият, тогава обезщетенията за стопаните ще бъдат минимални, предупреждават фермери.