"Държавата спира безразборния прием във висшите училища" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Почти пълната свобода на университетите да определят броя на студентите в съответните специалности остава в историята. Държавата занапред ще се меси много по-сериозно в определянето на приема, който ще бъде обвързан с качеството на обучението и с реализацията на студентите. Отделни специалности ще бъдат обявени за защитени и ще се финансират приоритетно, докато приемът в други може да стане изцяло платен.

Това предвиждат публикувани за обществено обсъждане поправки в Закона за висшето образование, предложени от екипа на просветния министър проф. Тодор Танев. Въпреки че промените представляват фундаментално разместване на системата, Министерството на образованието не счете за нужно да ги представи детайлно.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„"Язаки България" ще строи трети завод за 30 млн. евро", пише в. "Капитал Daily"
Японската компания за производство на автомобилни кабелни системи "Язаки" ще изгради трети завод в България, който ще бъде разположен в централната част на страната, съобщи за "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Язаки България" Синан Кар. Предстои избор къде точно ще бъде разположено предприятието. Планираната инвестиция е в размер на 30 млн. евро, като в тази сума влизат както строително-монтажните дейности, така и оборудването. Инвестицията ще бъде реализирана през следващите две години.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Не може вчера да няма дюни, а днес да има" е заглавиe от в. "Труд"
- Господин Каролев, на Черноморието се правят нови специализирани карти на плажовете и веднага се оказа, че според тях дюни се появяват върху частни терени, които са купувани по времето, когато действащите тогава карти не са показвали, че там има дюни. Какво следва оттук нататък?
- Първо, не съм сигурен, че там и сега има дюни. Това трябва първо да се докаже. Специалистите от БАН стояха само няколко дни в къмпинг „Юг" в залива Корал и заключението им беше, че това са дюни, защото растителността била характерна за дюните. Моето мнение е да не вярвам на специалисти, които през 2008 г. са правили карти на тези места и не са видели дюни и сега - предизвикани от псевдозелени организации и от хора, които си държат там караваните, твърдят, че това са дюни.
Само да припомня, че в началото, когато се повдигна въпросът за къмпинг „Юг", регионалната министърка Лиляна Павлова каза, че на мястото, на което почва строеж на бунгала, няма дюни.
Прочети още от в. "Труд"

"БГ агнешкото стана деликатес" четем на първа страница във в. "Монитор"
В последната седмица преди Гергьовден цената на живите агнета започна да върви сериозно нагоре и точно преди празника стигна истински пик, показа репортерска проверка на „Монитор". От около седмица мургави търговци обикалят из търновските села и търсят да купят живи агнета за предстоящия празник, като предлагат по 6,50 - 7,00 лв. за килограм живо тегло. Това е цената, която през последните години ромите джамбази дават за 20-ина килограмови крехки агнета. Тази пролет обаче, хората по селата не са съгласни да продават стоката си за „жълти стотинки" и държат на поне 6 лв./кг. Някои от стопаните се заканват, че последния момент преди обичания празник ще вдигнат цената на агнетата с още минимум левче за килограм живо тегло. Като основна причина за по-високите цени фермерите и дребните животновъди сочат болестта син език, която през миналата година е унищожила голяма част от овцете майки. Затова родните агнета са кът, а в магазините се продава предимно вносно замразено месо.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„8% ръст на износа за 2 месеца", пише в. „24 часа"
От началото на годината българският износ постепенно се възстановява. За периода януари-февруари е отчетено увеличение със 7,7 на сто спрямо същия период на миналата година, показват последните данни на Националния статистически институт.
За два месеца в чужбина са заминали български стоки за 6,8 млрд. лева Те са разпределени почти по - равно - колкото през януари, толкова и през февруари.
Ръстът в износа се отразява положително и на търговското салдо на България. "Дупката" във външната ни търговия се е свила с 338 млн. лв. до около 1 млрд.
Ако се елиминират разходите за транспорт и застраховки при внос на стоките, отрицателното салдо е дори още по-ниско - 731 млн. лв.
Нарастването се дължи основно на много доброто развитие на износа за страните от ЕС, твърдят от Министерството на икономиката.
Прочети още от в. „24 часа"

"Концсорциум на "Главболгарстрой" ще строи още една отсечка на "Струма"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" отстрани един по един всички чуждестранни кандидати за строителството на отсечката Кресна - Сандански (Лот 3.3) от магистрала "Струма".
Участъкът почти сигурно ще се строи от обединение на "Главболгарстрой", което построи Лот 1 и в момента работи по Лот 2 на същата магистрала. Това стана ясно след отварянето на ценовите предложения за изграждането на 23-километровата отсечка от "Струма", която ще се финансира с 200 млн. лева от новата Оперативна програма "Транспорт".
Офертата на Консорциум "Струма - Лот 3.3", включващо "ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой-92", "Главболгарстрой" и "Геострой" (с подизпълнител"ГБС Благоевград") е получило максималните 100 точки за техническа оферта. То е дало и най-ниска цена за изпълнение: минимална 213 млн. лева без ДДС и максимална - 234 млн. лв. без ДДС. Процедурата се провежда по условията на ФИДИК и кандидатите могат да опрелят горен праг, над който е невъзможно увеличение на цената при непредвидени разходи.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"99% от заемите на КТБ са нередовни", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Фалиралата банка отчете загуба от 10 млн. лв. за три месеца
Над 99% от кредитите, отпуснати от Корпоративна търговска банка (КТБ), не са връщани редовно. Това прави около 5 млрд. лв. лоши заеми в кредитния портфейл на банката към края на март, сочат данните от финансовия отчет на фалиралата кредитна институция, публикуван от Българската фондова борса.
В отчета за първото тримесечие на годината синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев посочват, че кредитният портфейл на банката продължава да се влошава. В края на миналата година, когато лицензът на банката вече беше отнет, лошите кредити бяха над 97 на сто. Само три месеца по-късно, в края на март, редовните заеми са едва 34,7 млн. лв., което прави 0,7% от всички раздадени кредити. Нетният размер на кредитния портфейл след приспадането на провизиите за загуби от обезценки е малко под 712 млн. лв.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Социално слаби гърци се оказват милионери", пише в. "Сега"
Гърците, които са регистрирани като безработни и социално слаби, се оказват милионери, писа в. "Вима", цитиран от електронното издание GRReporter. Изданието се позовава на данни от проверки, направени от гръцки финансови прокурори, заели се с борбата срещу укриването на данъци. Сред най-фрапиращите разкрития е, че безработна и бездомна гъркиня притежава банков влог с 97 млн. евро. Прокурорите са установили, че в продължение на три поредни години жената е декларирала по 15 млн. евро, но никой не си е направил труда да я провери. Това не е единствен подобен случай, убедени са проверяващите.

Много от гърците пък декларирали значително по-ниски суми, отколкото реално притежават. Търговец декларирал 2.5 млн. евро в периода 1996-2015 г., а проверките показали, че в банковите му сметки има 36 млн. евро. Домакиня пък заявила пред данъчните власти, че притежава 7 млн. евро, а се оказало, че в банковите й сметки има 23 млн. евро. Друга домакиня декларирала доход от 35 000 евро, а в банков влог държала 7 млн. евро. В резултат на масовите проверки на финансовите прокурори са конфискувани много активи на гръцки граждани като недвижими имоти, банкови сметки, сейфове, съобщава в. "Вима".
Прочети още от в. "Сега"

"Чужда фирма проверява банките" пише в. „Труд"
До края на годината ще бъде избран външен консултант, който да направи преглед на качеството на активите на банковата система у нас, а също и на пенсионните фондове и на застрахователите. Компанията трябва да отговаря на най-високите световни стандарти и да има подходящ международен опит в тази област. Това става ясно от актуализираната Национална програма за реформи на България, изпратена до Европейската комисия.
Банките сами ще трябва да изберат дружество, което да се ангажира с проверката, като то ще е едно за всички трезори. Това ще стане на базата на списък с компании, които отговарят на изискванията. Българските трезори ще трябва да покрият разходите за услугите на консултанта.
Прочети още от в. „Труд"

"Петима първолаци се борят за място в елитно школо", четем във в. "Монитор"
Напливът за прием в първи клас в елитните столични училища в пъти надвишава местата, показа проверка на „Монитор". Заради бейби бума през 2008 година над 77 000 малчугани се очаква да прекрачат прага на училището за първи път наесен, което означава, че ще има голяма конкуренция в най-престижните училища. Така например в 119-о СОУ „Михаил Арнаудов" петима кандидат-първолаци се борят за едно място. До момента подадените заявления са 500, а местата - само 100, съобщи директорът на школото Диян Стаматов. Той очаква до края на кампанията молбите да стигнат до 700.
Подобно е положението и в столичното 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията. Подадените заявления там са 450, а местата са 96.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Как се трупат 1 милиард лева?", пише в. „24 часа"
Откъде идва излишъкът от 1,006 млрд. лв в бюджета към края на април (по предварителни данни, като окончателните ще бъдат публикувани в началото на юни). Над 60% от него се дължи на факта, че Европейската комисия е възстановила плащания за разходи, направени в края на миналата година. По-важната новина е, че се забелязва доста сериозно подобрение при събираемостта на приходите, което говори за по-добра работа от страна на администрацията. Наистина положителна новина.
Излишъкът е съвкупен резултат - от една страна по-добра работа на администрацията на фона на лошата при предходното правителство, от друга страна - по високото потребление.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Може да продаваме големи магазини в София", пише в. "Стандарт"
Кои са големите дружества, които предстои да бъдат обявени за приватизация и кои се очаква да бъдат големите сделки през тази година, попитахме Емил Караниколов, шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол /АПСК/
АДИС влиза в забранителния списък. Трима кандидати за оценители на БФБ. Има интерес за НИТИ, петима купиха документи.

- Г-н Караниколов, Комисията за финансов надзор /КФН/ изрази становище, че ще има рискове Централният депозитар да се приватизира заедно с Българската фондова борса. Как реагирате на това?
- По искане на Надзорния съвет на АПСК беше подготвено писмо до КФН, с което искаме становище дали би имало проблем, ако извършим приватизационна процедура в пакет на БФБ и Централен депозитар, каквото по принцип беше намерението ни. Питането ни беше провокирано от възможността двете финансови институции да бъдат закупени от един инвеститор, който би станал мажоритарен собственик както на фондовата борса, така също и на Централен депозитар. Такава хипотеза съществува, тъй като ние предлагаме пакет от около 43% от Централния депозитар, но в същото време БФБ се явяват акционер в депозитара с около 7%.
Прочети още от в. "Стандарт"