„СИРИЗА триумфира в Гърция и предизвиква Европа", пише в. "Капитал Daily"
Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) на Алексис Ципрас триумфира на извънредните избори в Гърция, като първите прогнози ѝ дават 36-39% от гласовете на избирателите. На второ място е управлявалата досега консервативна "Нова демокрация" с 24-27%. За третото място според екзит пол на Metron Analysis, GPO, Alco, MRB, и Marc се борят новата лявоцентристка партия To Potami (Реката) и неофашистите от "Златна зора" с резултат в рамките на 6.5-8.5%. Следват ги компартията с 4.7-5.7%, упрявлавалата досега в коалиция социалистическа ПАСОК с 4.2-5.2% и консервативно-православната "Независими гърци" с 3.5-4.5%.

С 2.2-3.2% на ръба да премине 3-процентовата бариера за попадане в парламента е новата партия на бившия премиер Георгиос Папандреу. Така Движението на демократичните социалисти има шанс да стане осмата партия в гръцкия парламент. Резултатите им се следят с изключително внимание, тъй като ако не влязат СИРИЗА ще има обикновено мнозинство от 158 депутати в 300-местния парламент. Но ако Папандреу вкара депутати, Алексис Ципрас ще трябва да се задоволи със 146 депутати и да търси коалиционни партньори.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Пак двойни фактури за тока" е заглавиe от в. "Труд"
Точно две години след като доставчиците на ток бяха санкционирани заради отчитането на електромерите на по-голям период от 30 дни, 65 хил. клиенти на енергото в Североизточна България се оказаха отново в същата ситуация. Те получиха една фактура с два отчета за общ срок от 50 дни.
„Енерго про" е изпратила на абонатите си в един и същи ден сметка със следните периоди: от 23 ноември до 21 декември и от 22 декември до 12 януари. Т.е. те са засекли електромерите чак на 49-ия ден, но са разделили получената сметка в две отделни фактури.
"За съжаление се оказа, че в наредбата за електроснабдяването е указан само срока на отчета, но не и на фактурата, така че формално те са спазили изискванията", коментира енергийният министър Теменужка Петкова. Поради това доставчикът „Енерго-про" не може да бъде глобен. Заради оплакванията на клиенти на дружество, че реално така получават по-големи сметки, министърът е договорил с компанията да се разсрочи срока за плащане на втората фактура с 15 дни. Информация за това от дружеството ще поставят на сайта си и ще може да бъде получена по телефона на компанията.
Прочети още от в. "Труд"

"Сривът в цената на петрола отваря огромна дупка в бюджета" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Рязкото поевтиняване на петрола и прогнозираното запазване на ниски нива на цените през цялата 2015 г. ще отвори сериозна дупка в държавния бюджет. За това предупреждава депутатът Георги Кадиев в питане до финансовото министерство. По негови изчисления минусът може да стигне до 600 млн. лв., а евентуално по-високо потребление трудно ще го компенсира. Според финансовия анализатор Камен Парушев загубата ще е в рамките на 500 млн. лв.

Бюджет 2015 е изготвян на базата на прогноза за средногодишна цена на петрола от 91.6 долара за барел (159 литра - б.р.), изтъква Кадиев. В същото време през януари 2015 г. МВФ прогнозира средна цена на петрола за тази година от 57 долара за барел. Тенденцията на спад на цените бе ясна още към момента на окончателното приемане на бюджета и имаше възможност за корекции, които обаче не бяха направени, отбелязва Кадиев. Бюджетът за 2015 г. обаче бе приеман спешно през нощта в последните дни на миналата година, в намален състав на Народното събрание, в отсъствие на опозицията и до дебат по него така и не се стигна.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Цените на имотите- леко нагоре с 3-5%", пише в. „24 часа"
Ниските лихви по депозитите, тенденцията банките да се освобождават от заложените при тях имоти, спадът от последните 3 години в новото строителство и отчасти руската криза ще вдигнат леко цените на имотите през 2015 г.
Това прогнозират големите посреднически агенции у нас. Според повечето от тях ръстът в цените ще е около 3-5%.
Оживлението, което започна в края на 2014 г., особено в големите градове и курортите, се очаква да продължи и през тази година.
Прогнозата се потвърждава и от отчетения, макар и все още слаб ръст от 4% на реалните имотни сделки за миналата 2014 г., по данни на Агенцията по вписванията. Той е по-висок в София, големите градове, и курортите, където стига и до 7%.
От началото на кризата единствената година с ръст на имотните сделки бе 2011 - с 28,4% повече контракти в сравнение с 2010 г. През 2009 г. спадът е бил 35,2%, през 2010 г. - 9,12%, а след лекото съживяване от 2011 г. през 2012 г. пак имаше намаление, макар и вече по-леко от предишните - 6,85%.
Тенденцията за понижаване на лихвите по депозитите, която се очаква да продължи и тази година, в съчетание с банковата криза около КТБ, която още не е отшумяла, насочиха към имотния пазар част от мигриралия от банките паричен ресурс.
Прочети още от в. „24 часа"

"Колите с нови талони от март" четем на първа страница във в. "Монитор"
Нови талони ще издава МВР за автомобилите от март. Причината са солените глоби, които отнасят в Гърция и Унгария българските шофьори, които не носят със себе си големите картони. Както е известно, те съдържат допълнителна информация като номера на двигателя и неговата мощност, допустимата маса и натоварване на осите при тировете.
По данни на Нова ТВ става дума за санкции в размер на хиляди евро. Пътуващите в Гърция без голям талон на колата си може да олекнат с от 1000 евро до 8000 евро. От няколко години властите в южната ни съседка изискват свидетелството с по-голям обем от данни на автомобила при всяка проверка на пътя.
Сериозен се оказва и проблемът с колите на лизинг, тъй като шофьорите притежават само копие на големия талон, докато не изплатят напълно возилата. Този документ обаче не се признава от властите в Гърция и Унгария.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Горанов готов на по-либерален модел пенсионно осигуряване", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Владислав Горанов направи поредното си отстъпление като финансов министър, но този път в правилната посока. Оглавяваното от него ведомство представи в петък промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), които, ако бъдат приети, на практика биха заличили спорните изменения на пенсионния модел, приети набързо в края на декември от ГЕРБ и ДПС. С новите текстове широко афишираното понятие "право на избор" вече изглежда по-реално.

Законопроектът предвижда възможност за многократен избор между универсалните пенсионни фондове (УПФ) и държавното обществено осигуряване (ДОО). Другият съществен момент е, че отпада привилегията за Националния осигурителен институт (НОИ) да получава по подразбиране 5-процентната вноска на тези, които сега подписват първия си трудов договор. Проблемът с гарантирането на индивидуалните партиди е решен донякъде, а в процеса по трансфер между частните фондове и НОИ ще участва Сребърният фонд.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Продажбите на нови коли скочиха с 5,2%", пише в. "Стандарт"
С 5,2% са нараснали продажбите на нови коли в България през 2014 г., сочат официалните данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители. През миналата година у нас са продадени 20 359 нови коли при реализирани 19 352 през 2013 г. Постигнатият ръст е почти колкото за целия ЕС - 5,7%. Абсолютният пик в търговията с автомобили у нас е бил през 2007 г., когато са продадени над 55 хил. нови коли.
Статистиката за продажбите на нови автомобили обикновено се свързва със състоянието на икономиката на страната. В предкризисните години търговията в България надхвърляше 50 000. Рекордни продажби от 53 812 и 52 009 нови коли са отчетени именно през 2007 и 2008 г., характерни с висок ръст на БВП на страната и големи чуждестранни инвестиции. През 2006 г. у нас са реализирани 42 625 нови коли, а година по-рано - 33 434. Спадът през 2009 г. е повече от двоен - само 25 705 коли, а за 2010 г. е достигнат минимумът за последните 10 г. от 18 820 коли.
Прочети още от в. "Стандарт"

„България доплаща най-много в ЕС за пътуване с влак", пише в. "Сега"
България е на първо място сред страните в Европейския съюз по най-голям дял на държавната субсидия при пътуванията с влак. Това е записано в доклад на Европейската комисия. Той разглежда пазара на железопътния транспорт в общността за 2013 г. и е изготвен е през лятото на миналата година.

Най-показателната за страната ни графика в сравнителния анализ на ЕК е за това каква част от пътуването покрива субсидията и каква плаща самият пътник. Въпреки че за издръжката на железниците в Европа голям процент от този вид транспортни услуги разчитат на субсидии, България е на първо място с близо 85% дял на държавната издръжка. С най-добро пазарно поведение са компаниите на Великобритания и Холандия - там 99% от пътуването се плаща с билета, който си купува клиентът.
Прочети още от в. "Сега"

"Банките ударно закриват клонове", пише в. "Стандарт"
Закриването на банкови клонове ще бъде една от основните тенденции на пазара на финансови услуги през 2015 г. Закриването на поделения от страна на кредитните институции започна още преди една-две години. Но сега се очаква това да продължи с по-бързи темпове. Причината за това е все по-бързото навлизане на банкирането от разстояние, за което не е необходимо да се ходи на крака до трезора. Онлайн услугите, а в последно време и навлизането на мобилното банкиране правят общуването с финансовите институции виртуално и много лесно. Въпреки това данните сочат, че едва 2% от българите използват онлайн банкиране. По този показател страната ни се нарежда на дъното на класацията в Европа заедно с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. Услугата се използва най-много в Белгия и Холандия - от над 70% от клиентите на банките. Средно за ЕС онлайн банкирането се използва от 27% от клиентите. Този процент за България е твърде малък на фона на 40-те процента българи, ползващи интернет.
В същото време България е номер едно по брой банкови клонове на глава от населението. На 100 000 души у нас се падат 62 офиса на банки. За сравнение в Норвегия те са едва 10, а в Германия на 100 000 души се падат по 14 банкови клона. Показателите само на Италия са като тези у нас. Ще са ни необходими 10-15 години, за да стигне процентите, които сега отчитат скандинавските държави, прогнозира неотдавна на финансов форум Петър Андронов, шеф на СИБАНК. Този срок обаче може да е и 5 г., защото ползването на онлайн услуги нараства изключително бързо, твърдят IT специалисти. Андронов даде за пример холандска банка, в чийто офис на ден влизат не повече от 20 клиенти, останалите ползват услугите й през смартфона, таблета или домашния компютър. В резултат на това от 2000 до 2012 г. броят на банковите клонове в Холандия е намалял с 52%.
Прочети още от в. "Стандарт"