Икономическият спад в Гърция може да достигне тази година 4-5% от БВП, ако няма компенсиращи мерки, които да противодействат на рецесията. Това заявява в интервю, публикувано днес в гръцкия вестник "Риалнюз", вицепремиерът Янис Драгасакис.

Спадът ще зависи от международните събития и ще достигне пика си в близките 6 до 8 месеца, прогнозира Драгасакис. Според него оживлението в икономиката може да започне през втората половина на 2016 г.

На въпрос как може да се ограничи рецесията, заместник-ръководителят на гръцкото правителство отговаря, че подписването на споразумение с партньорите на страната (по трета кредитна програма от 86 милиарда евро), рекапитализацията на банките и уреждането на дълговия проблем ще премахнат неопределеността в икономическата сфера.

По оценки на гръцките банки, които имат голям брой невърнати заеми и през последните месеци загубиха депозити на физически лица и фирми в размер от близо 48 милиарда евро, е необходима рекапитализация от 25 милиарда евро.

За да се предотврати крахът на банките, на 29 юни бе установен контрол върху движението на капитали и бяха въведени ограничения на преводите на пари за чужбина, замразени бяха влоговете на предприятията и на населението.

По данни на централната банка на Гърция, цитирани от ТАСС, обемът на всички депозити в гръцката банкова система е намалял от 178 милиарда евро в началото на ноември 2014 до 130 милиарда евро в края на юли 2015. От 48-те млрд.евро, изтекли от гръцките банки за този период, 70% са били изтеглени от граждани, 20% от търговски предприятия и 10% от държавни организации.