„Започна дискредитационна кампания", заяви в предаването „Здравей, България" Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК „ДСК-Родина".

Той и Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие", коментираха промените в пенсионната реформа, свързани с частните пенсионни фондове, и полемиката, която се заформи около тях.

„Никой не знае какъв закон се прие", заяви Даниела Петкова. По думите ѝ обаче ощетени ще са младежите, на които им предстои да започнат работа за първи път след 1 януари. Парите им директно отивали в солидарния пенсионен фонд, или в НОИ.

„Те ще бъдат лишени от едни пари", коментира Петкова.

Според Николай Марев за 40 години хора със заплата 800 лева и осигуряващи се за втора пенсия в частен фонд, ще получават малко над 19% по-голяма пенсия от тези, които са се осигурявали само в НОИ.

„В момента тече война за това дали да има капиталови схеми, или да няма", заяви Петкова.

Що се отнася до идеята да може веднъж отишъл само към НОИ, работещият да се върне в частен пенсионен фонд, Марев коментира, че това е невъзможно. „Това е все едно да направиш от омлет обратно яйце. Освен ако държавата не направи капиталови схеми", заяви Николай Марев.

Двамата обясниха, че в края на миналата седмица индексите на БФБ са паднали, като така са се обезценили акциите. „Това е само заради очакването, че ще се случи нещо", коментира Даниела Петкова. „По начина, по който се случи законът, очевидно целта е голяма. Иначе не биха си позволили да приемат закон, който става вече и политически въпрос".

По думите ѝ законът такъв какъвто е в момента ще обхване 30 000 младежи, които имат около 500 лева среден доход. Техните 5% ще отидат в НОИ, което ще докара допълнителни 4-5 милиона лева за година в осигурителния институт.

„Тези 4-5 милиона могат ли да бъдат причина за всичко това", запита Петкова. По думите ѝ истинската причина е 8-те милиарда, които в момента са в частните фондове. Двамата са категорични, че частен пенсионен фонд не може да фалира, защото парите са в банка попечител.

„Апетитен е бизнесът, ако някой вижда в него повече управление на активи, отколкото само пенсионноосигурителното дружество", коментира Петкова.

Двамата намекнаха за разчистване на пазара. „През лятото беше регистриран един нов пенсионен фонд, за нас беше голяма изненада. Казва се „Утре", заяви Марев.