Нямаме нужда от строителството на нови конвенционални централи (бел.ред. - ТЕЦ, АЕЦ) в близките 10 години, като хоризонтът за атомните електроцентрали е дори 2037 г. Това се посочва в анализ, изготвен от Лабораторията за мениджмънт на риска към Нов български университет, която се ръководи от бившия премиер и настоящ член на ДСБ Иван Костов.

Той представи доклада заедно с друг енергиен експерт от лабораторита - Иван Иванов.
Според анализите на Лабораторията потреблението на електроенергия в следващите години се очаква да не се промени особено. Демографската криза, както и мерките за саниране на жилища ще са основният движещ фактор.

Друг движещ фактор е това, че до 2030 г. България си е поставила за цел да газифицира 30% от домакинствата, което от своя страна ще доведе до намалена консумация на електроенергия.

Повишеното потребление на газ според Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт ще намали нуждата от електрогенериращи мощности с 1400 мегавата, което представлява близо ¾ от общата мощност на АЕЦ Козлодуй.

Според Лабораторията за мениджмънт на риска износът в следващите години най-малкото няма да нараства, защото и Турция и Гърция, към които основно е насочена произведената у нас електроенергия за износ в момента строят електроцентрали, които да компенсират техния енергиен дефицит.

На базата на тези очаквания износът на електричество ще бъде не повече от 10-10,5 тераватчаса, изчисляват икономистите от Лабораторията. Вътрешното потребление ще бъде максимално до 43 тераватчаса до 2025 г.

Министерството на икономиката и енергетиката и администрацията като цяло са давали лоши прогнози за развитието на енергетиката, коментира Иван Костов, ръководител на Лабораторията за оценка на риска по време на дискусията. "Има удивително разминаване с истината", допълни още той.

Иван Иванов посочи като пример за нереални очаквания оценките за пазара, изготвени като обосновка за строителството на АЕЦ „Белене". Според тях още от 2007 г. е трябвало да има недостиг от 1.3 -1.5 мегаватчаса през зимните месеци. Това обаче не е факт, а дори има свръхпредлагане и излишни енергийни мощности, посочи още той.

Въпреки тези прогнози очакванията на Лабораторията са, че цената на електроенергията ще върви нагоре, защото цената на електроенергията от АЕЦ Козлодуй ще поскъпне заради модернизацията на 5-и и 6-и блок както и заради задължението за плащане на квоти въглеродни емисии от топлоелектрическите централи. Либерализацията на пазара най-вероятно също ще доведе до сътресения ня пазара в неговото начало.

Според Иван Иванов в бъдеще трябва да бъдат направени съответните разчети, така че енергийно бедните домакинства да могат да получават адекватна помощ, така че да посрещат сметките си за електроенергия и отопление.