Когато даден пациент страда от неизвестна болест, лекарите имат няколко опции: могат да проведат изследвания, които потвърждават или отхвърлят подозрения за наличието на определени вируси, или да направят по-широк кръг от тестове, които могат да открият наличието на по-голямо разнообразие от потенциални инфекции, но при по-ниско ниво на чувствителност. И двете действия изискват докторите първо да правят предположения какво може да причинява заболяването.

Всичко това може би е на път да се промени. Учени от Медицинското училище към Вашингтонския университет са разработили комплект от тестове, който може да изследва пациент за почти всеки известен вирус, заразяващ хората, в изключителни детайли, дори и ако вирусите са на много ниски нива, съобщи Quartz.

За разработване на теста изследователски екип в сътрудничество с McDonnell Genome Institute е индексирал уникалните ДНК или РНК последователности на всеки познат вирус, който може да засегне не само хората, но и животните - или общо около 2 милиона. При наличие на проба от изпражненията, кръвта или носната секреция на пациента, изследователите могат да проведат теста и да търсят съвпадения.

В два клинични опита, включващи общо 22-ма пациенти, тестът ViroCap установил 32 вируса, а стандартният тест на генома на същите групи открил само 21. Разработчиците на новия тест твърдят, че е достатъчно точен да идентифицира отделни щамове на свързани вируси - нещо, което настоящите тестове не могат. Докато обикновеното тестване на 22-те пациенти открило наличието на грип тип А например, тестът ViroCap идентифицирал точния тип на грипа: H3N2 - подтип, за който е известно, че е причина за 36 000 смъртни случаи в САЩ през последния грипен сезон.

Тестът може да бъде лесно модифициран, така че да включва допълнителни генетични последователности, когато се откриват нови вируси, а накрая да улавя други видове патогени, като бактерии, гъбички и други микроби.

Вероятно на екипа, който стои зад ViroCap, ще му трябват няколко години преди тестът да бъде клинично достъпен, тъй като процесът се нуждае от допълнителни тестове за по-голяма точност. Междувременно учените ще направят технологията свободна и достъпна за колегите си по света, за да спомогне за развитието ѝ.