Всички застрахователни компании заявиха пълна готовност да обслужват клиентите си във връзка с градушката в София вчера, обяви на пресконференция в Министерския съвет зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Тя добави, че застрахователите ще имат удължено работно време, удължени срокове за предявяване на претенции и облекчен режим за подаване на документи.

„Нито един застраховател няма да изисква бележка или удостоверение от Института по метрология", изтъкна Агайн. По думите й най-краткият срок до момента, определен от един застраховател във връзка с градушката, е срок за предявяване на претенцията от десет календарни дни. Повечето застрахователи са предвидили срок до края на месеца или 30-дневен срок.

Агайн добави, че подробна информация се качва на страницата на КФН в интернет. „Всички застрахователи разполагат с необходимия ресурс да плащат за отстраняването на претенциите", каза още зам.-председателят на КФН. Агайн подчерта, че застрахователните компании са създали специален режим за по- лесно предявяване на претенции.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките Николай Николов изтъкна, че на днешното заседание на МС са гласувани още 1,2 млн.лв. за закупуване на противоградови ракети.

„Динамичните процеси, които наблюдаваме през тази година, са с пъти повече в сравнение с минали години. През цялата 2013г. са обработени 727 облака, а през 2014г. до момента са обработени 1138 облака. Спасено е огромно количество земеделска продукция, но това води до повишаване на разходите", изтъкна Николов. Той обясни, че в момента има 200 ракетни площадки и се защитават 17,3 милиона декара. „Това са обработваеми площи. Над населени места никъде в света не се въздейства", добави Николов. Изпълнителният директор заяви, че за 2012г. са изстреляни 2800 ракети, за 2013г. са 5100 ракети, а за 2014г. до момента са 10 300 ракети. През 2012г. общата градова пътека е била 19 млн.дка. През 2013г. тя е била 36 млн.дка. за 2014г. до момента е 77 млн.дка.