Увеличаване на времето за платено паркиране от 8.00 до 20.00 ч. и обособяването на две зони режим на платено паркиране ще бъдат предложени от Столичната община. Това е проект за изменение на действащата в момента Наредба за организация на движение в София, научи БТА. Предвижда се с изменение да се изравни времето за паркиране чрез предплащане и за "служебния абонамент".

До момента "синята зона" беше от 8.30 до 18.30 ч., а "служебният абонамент" важеше от 8.30 до 19.30 ч. Ако Столичният общински съвет одобри предложението времетраенето и на "служебния абонамент" ще бъде от 8.00 до 20.00 часа. От общината предлагат да бъдат обособени две зони за платено паркиране в София - "синя" и "зелена".

"Синята зона" ще е с максимално време за паркиране до два часа и е оградена от булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Христо Ботев". "Зелената зона" ще е над "синята" и е оградена от бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Е. И. Тотлебен", бул. "Ген. М. Д. Скобелев", ул. "Опълченска" и в нея ще може да се паркира максимум четири часа.

Освен това извън границите на "зелена зона" също ще може да се въвежда почасово платено паркиране, ако има проблеми с паркирането, проблеми с организация на движението, множество нарушения по Закона за движение по пътищата, както и по предложение на районната администрация, общински съветници, граждани, стопански субекти.

Измененията предвиждат извън "синята" и "зелената" зони със заповед на кмета на София да се обособяват и зони с режим на контролирано безплатно паркиране - "жълта зона" за подобряване на организацията и контрола по паркирането. Проектът урежда и режим на локално платено паркиране на превозни средства по постоянен адрес, според който собствениците на превозни средства имат право да паркират в "синя" или "зелена" зони по местоживеене и на най-близката пресечна улица в близост до постоянния им адрес, а за живеещите на пешеходни зони и на улици, на които е забранено влизането или паркирането - на най-близките две пресечни улици в близост до постоянния им адрес, на които е въведен режим за почасово платено паркиране.

Правото за паркиране по постоянен адрес е с винетен стикер, залепен на предното стъкло на превозното средство, като то ще е за един автомобил на жилище и не може да се ползва от собственици или ползватели на гаражни клетки или имоти в границите на зоните за почасово платено паркиране с обособено в дворното пространство място за паркиране.