Лихвите по ипотечните кредити в България продължават да са едни от най-високите в ЕС. Има обаче и страни като Румъния и Унгария, където са още по-високи и от българските. Това каза пред Агенция „Фокус" изпълнителният директор на „Кредит център" Тихомир Тошев.

Средно лихвите по ипотечни кредити в евро у нас се движат около 7 %, а тези в лева - 8 %. В Румъния и Унгария са с около половин - един процент по-високи. По-ниски са лихвите в развитите пазари като Франция, Германия, Великобритания. Там се движат между 3,5 и 5 %.

Лихвите у нас са високи, защото пазарът в България се смята за рисков. Затова и рисковата премия, която е един от компонентите при определяне на лихвата и на цената на кредита, при нас е по-висока, обясни Тошев.

„От друга страна, ресурсът у нас се добавя основно в момента от вътрешния пазар и затова сме с най-високи лихви по депозитите в ЕС. Когато даваш най-много пари, за да привлечеш ресурс, нормално е когато го отдаваш на потребителите във вид на кредит, цената му да се прехвърли при тях", обясни той.

Всичко това води до по-високите лихви по кредитите при нас, но според Тошев се вижда и положителна промяната - икономическата страна се стабилизира.

„Видяхме, само преди няколко седмици „Мудис" повишиха рейтинга ни и ние в момента сме страната с най-висок рейтинг в региона на Балканите. „Тоест, нещата стават по-стабилни, по-предвидими. Това в средносрочен план ще продължи да се отразява, надяваме се, на цената на кредита. Така, колкото по-активна и печеливша става нашата икономика, толкова по-ниски ще бъдат и лихвите", посочи още Тихомир Тошев.