Опитите на Франция да наложи бившия финансов министър Пиер Московиси за следващ европейски комисар по икономическите и валутни въпроси на този етап не успяват да преодолеят ожесточената съпротива от страна на Германия и на други държави, които посочват, че френски кандидат би изпратил погрешен сигнал, съобщават агенция Market News International, цитирана от БНР.

Макар че и Париж, и Берлин се стремят да омекотят спора, именно този въпрос се очертава като сериозно усложнение за новоизбрания президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при неговия стремеж да бъде намерен компромис по ключовите портфейли на Комисията през следващия месец.

Германия и някои други държави продължават да имат опасения относно френски кандидат в тази област и ние се опитваме да отговорим на тези опасения, заяви френски правителствен служител. Друг официален представител пък заяви, че френският президент Франсоа Оланд вероятно ще говори с Юнкер за това назначение до края на седмицата.

С комисар в ЕС по икономическите и парични въпроси, отговарящ както за налагането на бюджетна дисциплина, така и за даването на оценка за икономическите реформи в страните-членки, критиците на Московиси споделят, че ще е трудно да се оправдае именно френски кандидат за този пост, тъй като самата Франция има доста слабо представяне и в двете области.

Тези решения имат символично значение и това трябва да се има предвид, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле в съвместно интервю с френския си колега Мишел Сапен, публикувано в Les Echos и Handelsblatt през уикенда.

От своя страна, Сапен заяви, че е справедливо Франция да запази важна позиция в рамките на Комисията. Икономическият пост, по мое мнение, би съответствал на икономическата мощ на Франция и способността й да допринесе за правилното функциониране на институциите на ЕС.

Московиси беше финансов министър от 2012-а година до началото на настоящата година и неговото "наследство" беше рязкото превишаване на бюджетния дефицит. Обещавайки многократно, че няма да "добави нови строги икономии", по времето на Московиси бюджетният дефицит на Франция достигна 4,3% от БВП през 2013-а година при заложен дефицит в размер на 3,7% от БВП. Дефицитът за 2014-а и за 2015-а година първоначално беше фиксиран на нива от 2,9% и от 2,0%, но според анализ на МВФ най-вероятно ще достигне съответно 4,0% и 3,4%.

През миналата година Европейската комисия даде на Франция две допълнителни години, за да достигне целта за дефицит от 3,0% от БВП, според Договора от Маастрихт.
Германският финансов министър Шойбле заяви, че германската опозиция не е конкретно срещу г-н Московиси, а е сигнал, че назначаването на френски кандидат на този топ пост в ЕК ще изпрати вреден сигнал и може да доведе до евентуални щети относно доверието към бюджетни правила, заложени в Пакта за стабилност и растеж.
Каква ще бъде реакцията на общественото мнение, не само във Франция, но и в цяла Европа, ако такава позиция е окупирана от френски кандидат, заяви Шойбле в интервю за германско радио през миналата седмица.

От своя страна, френският финансов министър Сапен посочи в интервюта за Les Echos и Handelsblatt, че френски комисар по икономическите и парични въпроси няма да се стреми да отслаби правилата за бюджета на ЕС.

Правилата са там и никой не ги оспорва, посочи той. Въпросът е каква е най-добрата политика, която трябва да се провежда, за да се гарантира, че Европа може да намери пътя си към силен и устойчив растеж.