Строителството на завода за боклук на София, за който се говори от десетилетие, ще започне в края на април или началото на май. Работният проект на съоръжението вече е готов 90%, съобщи за в. "Труд" зам.-кметът Мария Бояджийска, цитирани от БГНЕС.

В момента са в ход последни уточнения на техническите детайли между експертите на общината и представителите на изпълнителя - гръцкият консорциум "Актор-Хелектор". Синхронизират се техническите параметри на съоръжението, така че произведеното от преработката на отпадъка гориво да е напълно съвместимо с инсталацията за изгаряне, която ще бъде изградена в "Топлофикация София". Предстои съгласуване на проекта с регионалната екоинспекция, пожарната и общинската дирекция "Архитектура и градоустройство". Процедурите най-вероятно ще отнемат месец и половина - два. Така реалното строителство ще може да започне до края на май.

Предприятието за преработка на сметта е един от най-големите проекти у нас и ще струва около 213 млн. лв. Безвъзмездното финансиране е осигурено от фондове на ЕС. Преработката на тон отпадък ще струва на общината 60,69 лева. Според договора, подписан в края на декември 2013 г. между общината и "Актор-Хелектор", срокът за проектиране и строителство е 19 месеца. Това означава, че заводът трябва да е готов до юли 2015 г. Срокът за усвояване на средствата от ЕС изтича в края на 2015 г. Има реални шансове обаче изграждането на предприятието да приключи по-бързо, тъй като по график само проектирането трябваше да отнеме 9 месеца, а реално ще бъде извършено за 5. Най-вероятно общината няма да организира ритуал за първа копка на строежа. Това бе направено още през 2009 г. от тогавашния кмет Бойко Борисов.

Първите тонове компост вече са произведени от инсталацията за преработка на хранителни и растителни отпадъци. Съоръжението е част от завода за боклука и заработи в началото на януари. Общината ще използва биотора в парковете. Интерес за покупка на компост имало и от страна на частни фирми.

БГНЕС припомня, че на 10 октомври 2013 г. ВАС потвърди решението на Столична община, с което бе избран за изпълнител за строежа на завода за софийския боклук обединението "Актор АД - Хелектор АД", със седалище Гърция - Атина.

Делото бе образувано по три жалби, първата - от обединение "Актор АД - Хелектор АД", със седалище Гърция, Атина, втората - от обединение "Станилов-Данеко" ДЗЗД /дружество по ЗЗД/, със седалище София и третата - от кмета на Столична община.

Всичките жалби бяха срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, постановено по обединена преписка, с което бе отменена заповед на кмета на Столична община за класиране на участниците и определяне на изпълнител за възлагане на обществена поръчка. Обществената поръчка е с предмет "Изпълнение на фаза II на проект "Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община"- Проектиране и строителство на завод за Механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци с производство на RDF- гориво.

Гръцкото обединение "Актор-Хелектор" бе победител в търга за завода за боклука, но КЗК отмени тогава избора на строител и го върна във фазата на разглеждане на офертите. ЕК бе сезирана от "Актор-Хелектор" за решението на КЗК. Столичната община и "Актор-Хелектор" също обжалваха във ВАС решението на комисията.

На заседанието във ВАС прокуратурата определи решението на КЗК за неправилно и сметнаха жалбите на "Актор-Хелектор" и Столична община за основателни.

Според две от компаниите, участвали в търга - "ВСМ-СПХ" и "Станилов-Данеко", победителят "Актор-Хелектор" няма нужния опит да изгради завода боклука. От "Актор-Хелектор" обаче посочват, че са построили няколко такива завода за отпадъци - един в Кипър и два в Германия, а в момента изграждат други в Хърватска и Санкт Петербург.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви на съвместна пресконференция с вицепремиера Зинаида Златанова, че спокойно ще изчакат решението на ВАС, след което в зависимост от това решение, щели да реагират бързо.

"Винаги съм казвала, че много се радвам, когато се изпълнят и се потвърждават процедурите на всички нива, включително да има решение на КЗК и на ВАС, защото това е изключително сложна процедура. Така кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на въпрос на БГНЕС ако е убедена, че процедурата по обществената поръчка за завода за боклука на София е изрядна, защо не се е възползвала от член 41, ал. 4 от ЗОП, който позволява спечелилият търга да започне да строи завода.

"Там работи огромна комисия. Аз подписах протокола и заповедта на база факта, че имаше пълен консенсус без особено мнение и съответно, след като КЗК имат различни виждания, знаете там също имаше особено мнение, решението беше за връщане на процедурата, за мен ще бъде изключително важно решението на ВАС. Така че ще се съобразя на 100% с решението на ВАС", подчерта Фандъкова.

Заводът за боклук е част от цялостната система за обезвреждане на софийските отпадъци за 346 млн. лв. От тях 84.26% е безвъзмездната помощ от ЕС, а останалите финансиране от Столична община. Другите два компонента на системата са депото в местността "Садината", което вече е построено, и компостиращата инсталация в Хан Богров, която трябва да е готова до края на годината.