Ново 20: "Собственици на жилища, които са избили носещи стени, ще трябва да ги вдигнат отново за своя сметка, ако сградата ще се санира."

Това е казал министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в отговор на въпрос как ще се санират блоковете, където има избити носещи стени от собствениците.
"Трябва да се възстановят. Който е нарушил умишлено вътрешната конструкция на сградата, трябва да плати за укрепването. Програмата за енергийна ефективност на многофамилни сгради няма да финансира възстановяване и укрепване на умишлено избити стени”, каза още министърът.

Това е поредната "цедка", през която желаещите да участват в програмата, трябва да преминат. Първата бе изискването за 100% допустимост до домовете. Вече обаче, чрез съответната обследваща фирма, държавата се набърква и в самите домове. Някой си е съборил стената за да си разшири жилището или просто за да го направи по-функционално.

Сега ще дойде обследващата комисия и ще го накара да възстанови всичко в първоначален вариант. Как точно съответния инженер ще го направи без архитектурните планове, тъй като те масово липсват в общините, не е ясно. Възможно е изграждането за сметка на собственика да му струва почти толкова, колкото би спечелил от безплатното саниране, плюс изгубеното време и разправиите, плюс принудителната промяна на комфорта, който си е създал. А какво става в случаите, когато човек си е купил преустроено жилище, което е харесал? И с което е свикнал?

Тъй като програмата обхваща панелни блокове, строени преди 1999 г., то вероятността да има преустройства в блоковете клони към 100%.

Какво ще се случи, ако съответния собственик откаже? На български преведено, по модерно му: "И сеа к`во праим"?

Спира се програмата! Със сигурност ще се окаже, че съответното сдружение ще трябва да върне пари на държавата, за извършените до момента дейности, заради собственика, който е отказал да гради някоя стена, разрушена или наследена. Хората ще се изпокарат помежду си. Ще започват съдебни дела. Направо красота. И то заради нещо, за което хората не са били информирани предварително.

Не става въпрос, дали изискването е правилно или не. Дали е законно или не. Като се замисля и остъкляването на балконите е незаконно, ако не си извикал инженер, на който да платиш около 500 лева, за да ти издаде съответното разрешение. Един неработещ закон, поради факта, че никой не го прави. Но пък остъкляването е безспорна енергийна ефективност.

Задавам си въпроса, колко ли сдружения щяха да се регистрират, ако хората бяха информирани за това изискване? И колко ли още подобни изисквания ще изскочат?

Споменава се, че към момента броят на сдруженията в момента е около 800. И лавинообразно растат. След поставянето на подобно изискване, едва ли ще останат и 80.

С поставянето на това изискване, на практика държавата абдикира от идеята за програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилища.

На печелившите - честито!