Заседанието на Българския енергиен холдинг, който ще вземе решението за взимането на заема от "Газпром" ще се състои в 17:00, пише електронното издание на в. Капитал.

Заемът, който "Газпром" отпуска, е за 620 млн евро. С него БЕХ ще трябва да финансира своето дялово участие от проекта (15%). Сумата обаче няма да е достатъчна, тъй като договорът с консорциума "Стройтрансгаз" ДЗЗД е подписан за 3.8 млрд. евро, вместо първоначално предвижданите 3.5 млрд. евро. Т.е. БЕХ щя трябва да извади още 68 млн. евро собствени средства.

Към договора се очаква да се подпише и особен залог върху бъдещите дивиденти на БЕХ от проекта, с който ще се гарантира изплащането на заема от държавната компания към "Газпром". Средствата се превеждат в специална ескроу сметка.

Със средствата ще бъде увеличен капиталът на компанията "Южен поток България", така че тя да може да изплати авансът от 10% (т.е. 380 млн. евро) на строителите.

Изборът на консорциумът "Стройтрансгаз" ДЗЗД беше обявен на 27 май тази година, в същия ден и буквално час, в който премиерът Пламен Орешарски обещаваше на председателя на Европейската комисия, че изграждането на газопровода ще бъде замразено, докато не се отстранят всички възражения на Брюксел.