Гражданите на Сърбия са сред най-бедните на територията на бивша Югославия. Средната заплата в Сърбия възлиза на 357 евро, съобщава белградският вестник "Дневник", цитиран от БГНЕС.

Най-високи заплати получават в Словения,  където според последните статистически данни, средната заплата възлиза на около 1000 евро. В Хърватия средната заплата възлиза на 736 евро, а в Черна гора 518 евро. В Босна и Херцеговина средната заплата е около 400 евро, а в Република Македония 330.

Според изданието и в бившите страни от социалистическия блок, които вече са част от Европейския съюз, положението "не било розово". "В Унгария заплатите са както в Хърватия, а в България като тези в Сърбия", пише още белградският вестник и пояснява: Членството в ЕС на тези държави подсигури работа - заплатите на българите са както тези в Сърбия, но там безработицата е два пъти по-малка от тази в Сърбия. Това означава, че страната се развива, докато Сърбия продължава да се лута в "безизходицата на прехода", пише още вестникът.