Идеята да бъдат обезсилени цесиите в КТБ с промени в закона е правилна. Така смята проф. Ганчо Ганчев, декан на Стопанския факултет на Югозападния университет, който бе съветник на служебния премиер Близнашки.

„Не съм убеден, че подобни промени със задна дата са възможни. КТБ фактически се управлява от квестори, назначени от БНБ, и тези проблеми би следвало да бъдат контролирани от квесторите и отново възниква въпросът какъв е бил контролът, упражняван от БНБ във връзка с тези сделки.

Ако Искров си подаде оставката, парламентът би могъл да вземе някакво решение. Засега не виждаме мерки. Думата "морална" отговорност не е точна, има фактически допуснати грешки в банковия надзор.

БНБ беше против влизането в Банковия съюз. Опасяваха се, че по-сериозен контрол ще ги постави в деликатна позиция. Идеята е закъсняла, отдавна трябваше да го направим. Кризата щеше да бъде избегната", коментира икономистът в ефира на БНР.

Проф. Ганчев смята, че значителният бюджетен дефицит е резултат от лошо планиране, лош анализ на рисковете.

Според него, правителството на Орешарски не е прогнозирало правилно, не е отчетен риск от понижаване на цените не петрола на международния пазар. Лошо планиране на разходите и т.н. КТБ е проблем, породен от години. И държавата, и БНБ са провеждали неправилна политика. Това са двете основни неща, които са свързани с недостатъци на политиката на правителството и на БНБ.

Валутният борд не зависи нито от политиката на Централната банка, нито от политиката на правителството. Той е един автоматичен механизъм на саморегулиране на икономиката и той изиграва своята роля. Състоянието на валутния резерв зависи в крайна сметка от платежния баланс, от състоянието на износа, вноса и движението на капитали и фактически това е факторът, който води до покачването на валутния резерв, обясни експертът.

Нашият анализ, посочи икономисът, не съвпада с идеите за данъчното облагане. Стабилни са приходите, свързани с подоходните данъци, докато основният източник на приходи ДДС и акцизи е нестабилен и зависи силно от фазата на цикъла. От тази гледна точка запазването на данъчното облагане означава запазване на рисковете, с които се сблъскахме тази година.