Доставчикът на услуги в разработката на софтуер Luxoft получи днес от зам.-министъра на икономиката Анна Янева сертификат за инвестиция клас „А" за проект за откриване и разширяване на развоен център в България, става ясно от съобщение на компанията. Проектът ще бъде реализиран в рамките на следващите 2 години - до март 2016 г.

Развойният център беше открит през месец март 2014 г. в София, като плановете са да се фокусира върху предоставянето на услуги и решения за клиенти на Luxoft от сферата на финансовите услуги, като поетапно ще предоставя услугите си на клиенти от други сфери. По информация на министерство на икономиката планирата инвестиция е в размер на 1.53 млн. лева. Очакването е през първите две години развойният център на Luxoft в България на нарасне до 400 души. Представители на компанията заявиха пред Money.bg, че, ако намери достатъчно специалисти на българския пазар, Luxoft ще назначи дори по-голям екип.

По време на връчването президентът и изпълнителен директор на Luxoft Дмитрий Лошчинин подчерта ключовото значение на центъра в София за развитието на компанията в региона и на глобално равнище.

От Luxoft обясниха, че са избрали българската заради достъпа до около 30 000 висококвалифицирани ИТ специалисти и над 3 000 абсолвенти годишно, привлекателният данъчен режим, стабилната инфраструктура, географското разположение, европейското законодателството и сигурната бизнес среда.

"За нас всеки чуждестранен инвеститор е важен и затова усилията на правителството са насочени към подобряване на бизнес климата и облекчаване на административните тежести на бизнеса в България. Проекти като вашия са доказателство за добрите инвестиционни условия у нас", коментира в отговор на това зам.-министър Янева.

Luxoft стартира през 2000 г. в Москва, като развойно звено на руския IT холдинг IBS. Впоследствие се обособява в отделно дружество и премества централата си в Цуг, Швейцария. Компанията разполага в момента с около 7500 служители, като през март 49% от тях са в Украйна и 29% в Русия. Освен в двете държави Luxoft разполага с развойни центрове още в Полша, Виетнам и Румъния. На 23 юни 2013 г. компанията направи първично публично предлагане на фондовата борса в Ню Йорк, като пусна 4.1 млн. акции на цена 17 долара за брой.