Намирате се в ресторант, летище или мол и получавате имейл. Хващате телефона си и, без да се замисляте, въвеждате своя ПИН код, за да отключите устройството. Никой не може да види каква комбинация набирате - та гърбът ви е към стената! Затова и не се притеснявате, че може да има някой, който да види ръката ви и да проследи паролата ви. За съжаление има такъв някой....

Хакерите могат да отгатнат ПИН кода чрез софтуер за „тълкуване" на видео с участието на хора, заснети да докосват екраните на телефоните си, дори ако самият дисплей не се вижда на записа. Информацията дойде от ново изследване на Университета в Сиракуза, пише TechNews.bg.

Софтуерът, използван за тълкуването на видео-записите, разчита на "пространствено-времевата динамика", за да измери разстоянието от пръстите до екрана на телефона. След това той изчислява точно кои символи са били докоснати от върховете на пръстите.

„Това е нещо като четене по устните", казва Вир Фоха, професор по компютърни и инженерингови науки в университета и съавтор на доклада за технологията. „Въз основа на движението на ръката и геометрията на телефона ние можем да разберем кои бутони са били натиснати."

До този момент не са известни случаи, в които хакери да са откраднали ПИН кодове по този начин. Въпрос на време е, прогнозират технологичните учени.

Изследването бе публикувано в края на миналата година от Асоциацията за компютърни технологии. Докладът сочи още, че „технологията е много лесна и проста за всеки, който знае програмиране". В същото време „пазарът" предлага милиони мишени, тъй като все повече хора е сдобиват със смартфони.

Нарастващото използване на телефоните за електронно банкиране и управление на финансови сметки прави ПИН-овете все по-атрактивен бизнес за хакерите. Същата технология за видео-тълкуване може да бъде използвана и за интерпретиране на кодове, въвеждани при банкомати, интелигентни „ключалки" на входните врати на жилища, системи за гаражни врати и др.

Някой би казал, „публикуването на статии за такива зловредни технологии дава нови идеи на хакерите". Всъщност и експертите по информационна сигурност, и хакерите отдавна вече са наясно с този нов метод за измама. Показателно е, че изследването на учените от Сиракуза е финансирано от DARPA, технологичното развойно звено на Пентагона. Неотдавна и Yahoo Finance предупреди потребителите си за този нов вид измами.

Хакерите биха могли да заснемат подобно видео лесно, без притежателят на смартфон изобщо да забележи това, особено ако се намира в шумна и оживена обстановка като например бар, ресторант, автобус, влак, летище или мол.