Близо половината от възрастните хора по света не получават пенсия, докато за много от тези, които получават пенсията тя е твърде малка, отбелязва Международната организация по труда, пише news.bg.

Само 48% от хората по света в пенсионна възраст получават пенсия, отбелязва в доклад организацията, допълвайки, че „много от тези, които получават пенсия, пенсионните нива не са адекватни", отбелязва Франс прес.

Резултатът е, че „мнозинството възрастни жени и мъже нямат осигурен доход".
В изследването за социалната защита, поместено на 150 страниците, се подчертава, че след дълги години тежък труд тези хора „нямат право на пенсиониране и трябва да продължат да работят колкото могат, често с лошо заплащане и в несигурни условия".

В доклада, който разглежда пенсионните системи на 178 държави, се открива, че в държавите със среден и нисък доход през последните години бързо се разширява пенсионното покритие чрез смесица от публични и частни системи.

Около 45 държави дават 90% пенсионно покритие и повече от 20 развиващи се държави, включително Китай, са достигнали цялостно пенсионно осигуряване.

На глобално ниво държавите средно харчат 3,3% от техния БВП за пенсии.
Орязването на пенсионните средства, заедно с постоянната безработица, ниското заплащане и по-високите данъци, „допринася за увеличаване на бедността или социалното изключване, което сега засяга 123 милиона души в ЕС или 24% от населението", се подчертава в доклада.