Както обяви още вчера по време на консултациите с парламентарните формации, държавният глава дойде в парламента, за да направи поредното си, а може би последно, обръщение в мандата на 42-ото Народно събрание.

В изказването си президентът Росен Плевнелиев поиска от депутатите актуализация на бюджета и по-високи правомощия за служебния кабинет.
Почти веднага след края на обръщението му, от Коалиция за България, изтъквайки, че няма основание да настоява за подобни неща, съобщава news.bg.

Президентът засегна и темата за БНБ, искайки от парламента "да преодолее тази нестабилност и да се произнесе по кадровия проблем в БНБ".

„Нека да ревизираме бюджета заради болниците, заради общините. Нека да платим 200 млн. лева сега, за да ускорим усвояването на 6 млрд. евро европейски пари.

Нека да ревизираме бюджета заради достойните български строители, които от месец не са получавали плащания. Нека да ревизираме бюджета заради бедстващите български граждани в Добрич, Варна, Велико Търново, които очаква подкрепа и протегната ръка", изтъкна в обръщението си Плевнелиев.

Държавният глава отправи в пленарна зала и официалното искане за приемане на законодателна мярка, която да даде възможност на служебното правителство в случай на нужда да сключва договори и да води преговори за външни заеми. Подобно решение според Плевнелиев ще е проява на политическа зрялост.

Президентът Плевнелиев засегна случая с Корпоративна търговска банка (КТБ). Желанията на държавния глава са да се разкрият всички връзки на политици, прокурори, общественици с КТБ.

„Само така подмененият преход ще приключи и ще започне новият", убеден е Плевнелиев.

В кризата с КТБ той вижда най-големия тест днес за българската държава.
Оценка на кредит по кредит от родни и чужди експерти, координиране на действията на БНБ, КФН и прокуратурата, за да се разбере има ли и колко е голяма дупката в тази банка, са другите искания на държавния глава.

„Ако има дупка, къде са отишли парите?", попита още президентът.

„Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ; ако допуснем истината за КТБ да бъде изметена; ако превърнем досиетата на КТБ в новата златна мина за изнудване на политици, както бяха до сега досиетата към ДС", заяви Плевнелиев.