Швейцарската банка UBS е една от най-големите и най-мощните финансови институции в света. Като държавен секретар, Хилъри Клинтън се е намесвала, за да помогне на банката при проблеми с Федералната данъчна служба на САЩ. След това UBS платила на Бил Клинтън 1,5 милиона долара за изнасяне на речи.

Американският вестник Wall Street Journal публикува статия, която изтъква огромни конфликти на интерес, които семейство Клинтън са образували в близкото минало, предаде сайтът theatlantic.com.

Материалът започва с детайлен разказ за това как Клинтън са подпомогнали банката.

Няколко седмици след като Хилъри Клинтън положила клетва като държавен секретар на САЩ в началото на 2009 г., била извикана в Женева от швейцарския си колега, за да обсъдят спешен въпрос. Федералната данъчна служба на САЩ съдила UBS AG, за да се сдобие със самоличността на американците с тайни сметки.

Ако делото беше продължило, най-голямата банка на Швейцария щеше да се изправи срещу невъзможен избор - да наруши швейцарските закони за поверителност, като предаде имената, или да откаже и да се сблъска с наказателни обвинения във Федералния съд на САЩ.

В рамките на няколко месеца Хилъри Клинтън обявила временно правно уреждане - необичайна намеса от топ дипломата на Америка. В края на краищата UBS предала информация за 4 450 сметки - малка част от общо 52 000, които били търсени от Федералната данъчна служба на САЩ.

В статията се посочва и как точно UBS е помогнала на семейство Клинтън. Даренията на банката за фондация „Клинтън" нараснали от по-малко от 60 000 долара през 2008 г. до около 600 000 долара до края на 2014 г.

Освен това, банката се включила във фондацията на Клинтън, за да започне предприемачески и програмни заеми, през които е давала назаем 32 млрд. долара.
UBS платила на бившия президент Бил Клинтън 1,5 млн. долара, за да участва в редица сесии с въпроси и отговори заедно с изпълнителния директор на UBS Wealth Management Боб МакКен.

В статията се посочва, че няма доказателство за каквато и да е връзка между забъркването на Хилъри Клинтън в случая и даренията на банката във фондация „Клинтън".

Wall Street Journal пише, че може би всичко е просто съвпадение и когато UBS се съгласила да плати 1,5 млн. долара на Бил Клинтън, съответният човек, който взел решението, дори не бил наясно с огромната сума, която жената на Клинтън вероятно е спестила на банката или властта, която потенциално ще придобие след президентските избори през 2016 г.

Десет от най-големите финансови институции в света, сред които UBS, Bank of America, JP Morgan Chase, Citigroup и Goldman Sachs - са наемали Бил Клинтън многократно от 2004 г. насам, за да говори срещу заплащане от над 6,4 млн. долара.

Освен това, френският гигант BNP Paribas, също е дарявал средства на фондацията на семейство Клинтън - 24,9 млн. долара.

В момента Хилари Клинтън е един от основните претенденти за президент на САЩ.