Няколко ореха дневно са достатъчни за подобряване на паметта, съобщава британското издание „Дейли мейл".

Орехите подобряват концентрацията и паметта. Според учените те са единствените ядки, които са значим източник на алфа-линоленова киселина - растителна омега-3 мастна киселина, полезна за сърцето и мозъка.

Специалистите твърдят, че познавателните функции на участниците, които ядат орехи, значително се подобряват, независимо от възраст и пол. За ефекта са достатъчни около 10 грама орехи дневно.Орехите са способни дори да предотвратят развитието на тежки болести, като Алцхаймер.
В орехите има и други полезни за мозъка съставки. Те са с много високо съдържание на антиоксиданти, имат уникална комбинация от витамини и минерали.

Според последни данни мнозина земеделски производители се ориентират в отглеждането на тези ядки в овощни градини. Доходността е отлична според моментното търсене на пазара, но трябва да се има предвид, че дървото плододава на седмата година. Цената на орехите с черупки е едва 2 лв./кг, но скача на 12 лв., като се махнат. С новите сортове рандеманът минава 50%, тоест от 2 кг се получават 1 кг ядки, пише Днес+.

Вече около 30 000 дка са орехови градини като в сметката не влизат единичните дървета по селата или край пътищата. За създаване на орехова градина може да се ползва субсидия по Програмата на развитие на селските райони, която е около 120 лв. за декар.

За създаването на градината отиват от 500 до 1000 лв. на декар, в зависимост от качеството на посевния материал, от това дали се прави инсталация за напояване и дали почвата има нужда от допълнително торене.

Реколтата от декар, зависи най-вече от използваните сортове и доброто отглеждане на насажденията, но е около 200 килограма.