Арбитражният съд в Хага подкрепи иска на акционерите на някогашния петролен гигант "ЮКОС", като разпореди Москва да плати около $50 млрд. за нанесени щети.

Съдът издаде присъди по три отделни дела, с които се искат компенсации общо на стойност над 100 милиарда долара от Русия за изземане на активи на "ЮКОС". В миналото компанията бе контролирана от Михаил Ходорковски, някога най-богатия човек в Русия, съобщи Ройтерс и БТА.

"Груп Менатеп лимитид - Джи Ем Ел" (Group Menatep Limited - GML) представлява интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и други акционери - Михаил Ходорковски по традиция се дистанцира от процеса - искаше компенсация от 114 милиарда долара, уточни по-рано ИТАР-ТАСС, позовавайки се на в."Комерсант".

Гибралтарската "Джи Ем Ел", която обединява притежателите на контролния пакет на "ЮКОС" (70 процента), се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта, в която се предвижда защита на инвеститорите от държавно изземане на активи.

Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана.

Съдебният процес започна през 2005 г.

През 2003 г. държавата обвини "ЮКОС", че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основният акционер Михаил Ходорковски бе арестуван.
В края на 2004 г. на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на "ЮКОС" - "Юганскнефтегаз", който сега принадлежи на "Роснефт".

През 2005 г. Ходорковски продаде на партньорите си дела си в "Джи Ем Ел", като компанията притежава 70,5 процента в "ЮКОС".
Ходорковски бе помилван от руския президент Владимир Путин миналата година.

Очаква се Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да обяви в четвъртък решение по иск на "ЮКОС" за милиарди долари срещу Русия, постановявайки справедливо обезщетение, съобщи Ройтерс, цитирайки говорителка на компанията.
Искът на "ЮКОС" в ЕСПЧ, който е внесен от името на всички акционери в компанията, е отделен от иска на "Джи Ем Ел", внесен в съда в Хага.
Делото в Страсбург е за неправомерно отнемане на собственост на "ЮКОС" чрез налагане на измислени данъци и бутафорен търг за основния актив на компанията.

"Роснефт" не очаква да има предявени претенции

Руският петролен гигант "Роснефт" съобщи, че не очаква да бъдат предявени претенции към компанията във връзка с днешното решение на съда в Хага. В съобщение компанията посочва, че не е ответник по делото и че решението няма да има отрицателни последици върху търговската дейност или активите й.

Според "Роснефт" всички сделки, отнасящи се до придобиването на активи на "ЮКОС", са били законни.