След 4 часа и половина консултации между ГЕРБ и Патриотичния фронт стана ясно, че между двете формации има допирни точки и разбирателство. Има обаче и различия.
Патриотите са дали нужната гаранция за стабилност при едно участие в евентуална коалиция. Освен това те са демонстрирали сериозно отношение към днешната среща.
За разлика от вчера с реформаторите герберите нямат притеснение от начина, по който е структуриран ПФ и как се вземат решенията там.

Няма разминавания по същество между двете формации. Имат допирни точки за участие в коалиция, стана ясно от думите на Румяна Бъчварова. Патриотите освен това са съгласни ГЕРБ да определи министър-председателя.

ПФ ще подкрепят следващ кабинет, а основа на следващо правителство ще бъде подписана програма, каза още Бъчварова.

От ПФ особено държали на подписани договорки и ясно формирани цели. Единственият политически партньор, който не биха приели, е ДПС, не заради неговите избиратели, а заради порочния модел, който се символизира с ДПС, увери още Румяна Бъчварова.

ГЕРБ и патриотите са постигнали съгласие по 14 от общо 18 приоритета за развитие на страната ни. От партията на Бойко Борисов дори са се съгласили да направят някои редакционни корекции на записаните в програмата си вече задачи, по предложение именно на Патриотичния фронт, стана ясно от изложеното от Менда Стоянова.

Големи различия между двете партии има обаче по отношение на бюджетната и данъчна рамка на държавата ни, пенсионната реформа, функциите и устройството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Патриотите не харесват изцяло написаната Национална програма за енергийна ефективност, насочена към саниране на жилищата на българите. Националистите не са съгласни с предлагания начин за финансиране на програмата.
От ГЕРБ обаче приканват Патриотичния фронт да преосмисли все пак позициите си по тези въпроси и на евентуални втори преговори да ги представи. Тепърва ще се обсъди дали различията са непреодолими.
Менда Стоянова все пак подчерта, че това са ключови теми, особено важни за всяко едно управление.
След днешните преговори от Патриотичния фронт са готови при покана от страна на мандатоносителя да предоставят свои специалисти в следващото правителство, като ще поемат изцяло отговорността за работата на тези хора.
„Ние нямаме претенции за такива министерски постове", уточни обаче съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Според патриотите обаче не е толкова важно какви ще бъдат личностите на отделните министри, а какво точно ще бъде записано в коалиционната програма на новия кабинет.

Ние сме прагматични патриоти, така лидерът на НФСБ Валери Симеонов отговори на въпрос какви експерти може да представят патриотите в бъдещо управление на ГЕРБ.
„Удовлетворени сме от големия брой съвпадения на позиции за проблемите, пред които е изправена България", разкри още подробности от „кухнята" на преговорите Симеонов.
От Патриотичния фронт са си поставили пред партията на Бойко Борисов и свои условия.

Едно такова е при евентуална коалиция между двете партии въпросът с членството на Турция в Европейския съюз и позицията на страната ни да бъде решена чрез провеждането на национален референдум.
Герберите и патриотите са се съгласили и за изграждането на ограда на цялата ни граница с Турция с цел прекратяване на нелегалната имиграция, както и въвеждане на допълнително наблюдение.
По време на разговорите е била разгледана и темата „сигурност", както и правосъдната реформа.
Консенсусните точки между двете формации са в сферата за запазване на евроатлантическата ориентация на страната ни, осигуряване на ускорен икономически растеж, подобряване на бизнес средата, въвеждане на електронно управление, включване на страната ни в Европейския банков съюз, гарантиране на банковата стабилност и решаване на кризата с КТБ, смяна в управлението на БНБ, като и двете партии смятат, че трябва да се изплатят държавно гарантираните депозити без специален закон за КТБ.
При изграждането на енергийните проекти и двете партии са съгласни, че те трябва да се случат при спазване на европейските правила, но и при ясни изгоди за страната ни.
Нов закон за ДКЕВР, който да гарантира независимостта на регулатора, е друга допирна точка между ГЕРБ и ПФ. И двете партии са на мнение, че трябва да се гарантира независимостта на ДКЕВР, като съставът й ще се избира с гласовете на 2/3 от депутатите.

По отношение на образованието нямаме различия, каза Менда Стоянова.

Пълно съгласие са постигнали в сектор „Сигурност", правосъдна реформа и въвеждане на задължително гласуване, стана ясно още от думите на герберката.
На втори етап от разговорите ще се изчистват другите проблемни точки. ГЕРБ остават в режим на очакване от страна на патриотите да сформират позиция по темите, по които има несъвпадение на позициите.

Цецка Цачева не отговори конкретно на въпрос дали ГЕРБ е съгласувал с Европейската народна партия (ЕНП) евентуална коалиция с участието на националистическите формации. „Сега ние провеждаме кръг на консултации за намиране на общи позиции по възможни приоритети на управленческа програма", уточни Цачева.
В хода на брифинга и от Патриотичния фронт направиха няколко уточнения. „Ние не подкрепяме никого. Ние не подкрепяме управление, а подкрепяме програма", отсече Валери Симеонов. За да докаже думите си той даде пример, че ако например ГЕРБ оставят мандата за съставяне на кабинет и втората партия БСП представи такава програма, то ще подкрепят и нея. „За нас е важно България да започне да излиза от кризата", отбеляза още лидерът на НФСБ и посочи, че Патриотичният фронт ще подкрепи обща програма за спасяването на България.

Валери Симеонов заяви обаче, че патриотите продължават да гледат резервирано към партията на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок, макар че по думите му "тя не се е овъргаляла достатъчно във властта".
Макар и след положителния резултат на днешните разговори с Патриотичния фронт от ГЕРБ осъзнават, че гласовете само на тези две партии са недостатъчни за парламентарна подкрепа на кабинет. „Подкрепата от Патриотичния фронт е недостатъчна, заради това ние продължаваме диалога с всички парламентарно представени субекти", посочи Цецка Цачева.
Чисто аритметически, взети заедно, депутатите от двете формации са 103 - далеч от мнозинството.