Софийски градски съд (СГС) не отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев, съобщава news.bg.

След няколкочасово заседание вчера СГС остави без уважение искането на прокуратурата. Съдът не намери данни в подкрепа на тезата, че подуправителят би могъл да влияе на свидетели, ако не бъде отстранен от работа. Съдия Николай Младенов подчерта, че Гунев излязъл в отпуска веднага след повдигане на обвинението му, така опасността за въздействие не съществува, а пък прокуратурата не представила данни дали има такава опасност за в бъдеще.

Колкото до твърдението на прокуратурата, че длъжността на подуправителя е висока и затова има такава опасност, то съдът каза, че това не само, че не е основателно, но е и несериозно. Трябва да има основания, че това служебно положение ще създаде пречки.

Преди заседанието на съда един от прокурорите по делото Иван Гешев заяви, че ако Гунев се върне на работа е аналогично като Цветан Василев да бъде назначен за шеф на одиторите, които извършват одит на КТБ.

Адвокатите на Цветан Василев пък поставиха въпроса защо сега се иска отстраняването му от длъжност. Те припомниха, че досъдебното производство е от март, а обвинение на Гунев е повдигнато юни месец. Те подчертаха и че няма доказателства, които да посочват, че Гунев създава пречки за разследването. Изтъкнаха и че няма доказателства, които да сочат, че може да влияе на свидетели или да го е правил.
Защитата посочи и че обвинението, което е повдигнато на Цветан Гунев, обхваща период, в който той не е бил подуправител на БНБ.

Самият Гунев заяви пред съда, че не е правил и опити да влияе, няма как да влияе, няма и намерение да влияе. Вероятно отстраняването ми сега по-лесно ще подпомогне отстраняването в бъдеще, предположи той пред съда. Извън залата обаче не поиска да коментира какво и кой иска да го отстрани, както и на кого пречи като посочи, че това е само едно мнение. Все пак Гунев посочи, че е доволен от решението на съда.

Припомняме, че на 16 юни Гунев беше привлечен като обвиняем за престъпление по служба и му беше наложена мярка за неотклонение „Подписка". Той е обвинен, че с бездействието си е пропуснал да приложи надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

Два дни по-късно Централната банка съобщи, че Цветан Гунев е излязъл в отпуск по собствено желание, за да не бъде възпрепятствана проверката по случая, а достъпът му до класифицирана информация е отнет.

Вчера в качеството си на свидетели пред съда са застанали управителят на БНБ Иван Искров и други подуправители на финансовата институция.

Решението на съда не е окончателно и то може да бъде протестирано пред по-горната инстанция Софийски апелативен съд. Ако прокуратурата реши да го направи, делото за там е насрочено за 23 септември.