Преговорите на Гърция с нейните международни кредитори не доведоха до постигане на споразумение. Но се очаква да продължат най-вероятно през следващата седмица, заяви говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитиран от БНР.

Конструктивните разговори продължават от февруари насам, но все още няма окончателен резултат, така че те ще трябва да продължат. Работната еврогрупа ще дискутира въпроса на своето следващо заседание, посочи Андреева.

Тя допълни, че работната еврогрупа ще проведе телеконферентна среща в сряда (1-ви април) и това би било добра възможност да се направи "равносметка на дебата".

Междувременно агенция Ройтерс цитира трима гръцки официални представители, които посочиха, че разговорите между Гърция и нейните кредитори от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) в Брюксел са приключили без постигане на сделка относно плановете за реформи на властите в Атина и преговорите могат да продължат през следващата седмица.

Четвърти източник на агенцията посочи, че днешното спиране на преговорите не е сигнал за окончателно тяхно преустановяване, а индикация за бавно движещ се напредък в дискусиите, който може да продължи в Атина в сряда (1-ви април).

Процесът с Брюкселската група приключи, каза един от гръцките държавни служители, позовавайки се на неофициален източник от кредиторите от ЕС и МВФ.
Бяха направени значителни стъпки на напредък. Техническите екипи ще продължат да събират данни в Атина, допълни този източник.

От своя страна президентът на Европейския съюз Доналд Туск изрази увереност, че до края на април ще бъде постигнато споразумение. Той обаче не вижда възможност за по-съществен пробив в преговорите преди католическите великденски празници в края на седмицата. Според Туск детайлите около гръцката програма за реформи са много комплексни.

Президентът на ЕС също така отказа да спекулира с идеята за "План Б" за Гърция, не желаейки да коментира възможността за окончателен провал на преговорите и за излизане на Атина от еврозоната.