Спад на Брутния вътрешен продукт на Руската федерация с 6,8 на сто и инфлация от 17,1% прогнозират експерти.

Такава оценка представиха днес от Института за икономическа политика „Егор Гайдар", съобщава ТАСС.

Официалната прогноза на Министерството на икономическото развитие е значително по-малко песимистична - инфлация от 12% и спад на БВП от 3 на сто.

Освен това експертите прогнозират спадане на реалните инвестиции в основен капитал с 19 на сто (13% според МИР) и съкращаване на реалните разполагаеми парични доходи с 8,5 на сто (6,3% от МИР). Интересно е, че от Института залагат в своите прогнози по-висока цена на петрол - 55 долара за барел при 50 д. за барел на икономическото министерство.

Средногодишният обмен на рублата през 2015 г. се оценява на 64,5 рубли за долар, при сценарий на МИР за 61,5 рубли за долар.

Според експертите на Института главно ограничение пред ръста на руската икономика през тази година ще бъде  намаляването на инвестициите, което ще затрудни модернизацията на икономиката и нейната адаптация към новите условия.

Основното следствие от външноикономическите шокове, с които руската икономика се сблъска през 2014 г. - срива на петролните цени и ограничаването на външното финансиране, ще доведат до спад на финансовите ресурси за инвестиции, обосновават се експертите.