Новата международна банка за развитие на Китай ще предлага заеми с по-малко обвързващи условия в сравнение със Световната банка, като част от усилията на Пекин да промени неписаните правила за глобалното финансиране на развитието, предаде агенция „Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank) ще изисква проектите да бъдат законно прозрачни и да защитават обществените и екологичните интереси. Банката обаче няма да иска от кредитополучателите условия, подобни на Световната - държавите да приватизират активи.

С този ход Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции вероятно ще избегне критиките, предявени към конкурентите му, които според някои налагат неприемливи изисквания към кредитополучателите.

Приватизацията няма да е условие за заеми, заяви източник, запознат с дискусиите в банката.

„Дерегулацията също не е вероятно да бъде условие", добави той. По думите му банката ще следва местните условия във всяка държава и няма да принуждава другите да правят това и онова отвън.

В момента около 50 държави са се записали за присъединяване към банката, която се стреми да има по-прост вътрешен преглед и система за оценка на риска за проекти, в сравнение със съперниците си, за да държи по-ниски разходи и да намали бюрокрацията.

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции ще минимизира разходите допълнително, като ще разполага само с шепа директори и екип от 500-600 души, което е една шеста от размера на Азиатската банка за развитие и едва 5% от Световната банка.