Рязкото обезценяване на рублата е резултат от целенасочени стъпки на Запада за дестабилизирането на руската икономика.

Такова мнение изрази днес по китайската държавна телевизия аналитикът на американската финансова компания "Принстън сикюрити" ("Princeton Securities") Бенедикт Уилис, съобщава БГНЕС.

"Сега целият свят започва да разбира, че случващото се е истинска валутна война. Нещо повече, това е най-сериозната валутна война, която светът някога е виждал. Това е пряк опит да се разклати режимът в Русия. Очевидно продължават целенасочените усилия за спадане на световните цени на нефта, за да се увеличи отрицателното въздействие върху рублата. Целта на всички тези действия е удар срещу рублата и руската икономика, за да бъде натикана тя в рецесия", обясни специалистът.

Той се затрудни да прогнозира най-ниската точка, до която може да падне цената на нефта. "Това може да е и 40 долара, и 45 и 40. Това всъщност бе казано пряко от ОПЕК (Организацията на страните-производителки на петрол - ред.) Сега ние виждаме много силна нестабилност на пазарите, която е предизвикана от голям брой фактори на неопределеност", отбеляза той.

Според аналитика падането на цените на енергоносителите ще доведе да фалит на редица компании от отрасъла, а също до намаляване на инвестициите в енергетиката. "Важното е да се знае, че далеч не всяка компания зависи от цената 100 долара за барел, много ще устоят и на 30 долара. Ще има играчи,у които ще отпаднат от пазара, но за мен е по-вероятен сценария, при който те ще бъдат изкупувани от по-големи компании. Такава консолидация на активите ще бъде от полза на целия сектор", обобщи аналитикът.