След продължили близо четири часа дебати народните представители гласуваха оставката на кабинета Орешарски. Припомняме вчера правителството депозира оставката си в 17:59 ч.

За гласуваха 180 депутати, 8 се въздържаха, също толкова гласуваха против.От ГЕРБ на крака и с аплаузи приветстваха резултата. И двамата рожденици бяха поздравени в пленарна зала преди гласуването на оставката.

Не очаквах, че мандатът ще бъде лесен. Оказа се по-труден от очакванията ми, но съм благодарен, че имахме възможността да работим в интерес на хората. Това заяви на брифинг министър-председателят в оставка Пламен Орешарски, веднага след като бе прието решението за неговата оставка.

Точно в 9 часа по-рано днес с думите "Добро утро, многобройно народно представителство" председателят на Народното събрание Михаил Миков удари звънеца за начало на днешното парламентарно заседание, който не бе озвучавал пленарна зала от седмица насам.

Кабинетът "Орешарски" остави на наследниците си да определят кой ще е българският еврокомисар и дали да одобрят договора с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", отбелязват днес медиите.

Отложените решения не бяха в дневния ред, но бяха разисквани на вчерашното заседание на кабинета. Въпреки че до 5 август ще има още две заседания на правителството в оставка, то няма да вземе ключовите решения.

Днес стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев е готов още днес да свика консултации с парламентарно представените политически сили. Такива могат да се проведат веднага , след като Народното събрание приеме оставката на Кабинета „Орешарски".

Това посочиха пред журналисти представители на пресслужбата на държавния глава.

Веднага след приключването на консултациите, ако те се осъществят , още днес президентът ще направи изявление.