Европейските фондови пазари бележат предпазливо понижение за втора поредна сесия на търговия след смесени икономически данни и преди предстоящото в четвъртък заседание на Европейската централна банка.

В началото на днешната търговия основните фондови индекси отвориха "на зелена" територия, но по-слаби от очакваното резултати от проучванията на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната и във Великобритания през февруари парираха първоначалната позитивна посока и оцветиха "в червено" европейските борси.

Последвалите доста силни данни за януарските продажби на дребно в еврозоната ограничиха част от негативния ефект на слабите PMI индекси, информира bnr.bg.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,12%, парирайки първоначално повишение с 0,3%, но продължава да се търгува малко под многогодишен връх от 393,19 пункта, достигнат в началото на седмицата (на 2-ри март). Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,34% след като в началото на вчерашната търговия успя да удари нов исторически връх от 11465,23 пункта, преди обаче да приключи на загуба от 1%.

Френският фондов индекс CAC40 се повишава с 0,04% след като вчера се понижи с 0,8%, като акциите търгувани на борсата в Париж намират известна подкрепа от солидното PMI бизнес проучване за февруари на втората по сила икономика от еврозоната.

Изненадващото понижение на бизнес активността в сектора на услугите на Великобритания през февруари пък доведе до понижение на британския индекс FTSE100 с 0,31% след спад с 0,6% по време на търговията във вторник, отстъпвайки слабо от рекордния връх от 6974,26 пункта, достигнат в началото на работната седмица.

Постепенно вниманието на инвеститорите се насочва към днешни важни данни от САЩ с акцент върху проучването ADP за работната заетост в частния икономически сектор през февруари  и върху бизнесактивността в сферата на услугите през миналия месец.

Довечера ще бъде представена и последната "Бежова книга" на Федералния резерв, оценяваща развитието на американската икономика през последните седмици.

До края на седмицата основният акцент на участниците на глобалните финансови пазари обаче ще бъде поставен върху заседанието на ЕЦБ в четвъртък и върху петъчния доклад за заетостта в САЩ през февруари.