Заради необичайно топлото време се задават сериозни проблеми и дори прекъсвания пред електроенергийните системи във Франция и Германия, пише в свой анализа агенция Bloomberg.

Агенцията отбелязва, позвовавайки се на метеорологичната служба MetraWeather, че този юли ще е най-горещият от 9 години във Франция, като в Германия са възможни абсолютни рекорди за всички времена.

Според съобщение на оператора на електропреносната мрежа във Франция е възможно някой от електроцентралите в страната да намалят своята мощност. Става въпрос както за тези работещи на въглища и газ, така и за ядрените електроцентрали.

Причината е, че топлото време загрява водата в охлаждащите басейни и системи на тези мощности, което прави производството по-неефективно. Възможно е дори температурата на водата в тях да достигне 30 градуса по Целзий, отбелязва Bloomberg.

От друга страна топлото време кара потребителите да употребяват повече климатици и вентилатори, както и други системи.

Така повишената консумация и намаленото производство може да доведе до прекъсвания на електрозахрванването на места, отчита Bloomberg. Такова вече се е случило във френския град Ван, където днес рано сутринта без ток останаха 20 хил. домакинства.

Агенцията припомня, че през 2003 г. поради друга необичайно гореща вълна във Франция са загинали над 14 хил. души.

Въпреки топлото време и нарастването на цените на електроенергията цените във Франция от 37.90 евро (74 лв) и 33.15 евро (65 лв.) остават по-ниски от тези на свободния пазар в България, които се движат в диапазона 75-80 лв. на мегаватчас.