През стопанската 2014 г. по линия на националните доплащания за специфично подпомагане на животните отпада изискването за поддържане на определен процент животни в стадата, каквито се прилагаха до 2013 г., коментира Farmer.bg.

Това обаче не изключва задължението отглежданите млечни животни да не намаляват под 80%, обясняват експерти от Министерството на земеделието и храните.

До кампания 2013 г. включително, фермерите, които декларираха искания за субсидии за стопанската 2010 и 2011 г., трябваше задължително да поддържат 90% от животните в стадата, в противен случай губеха субсидиите си.

След съответните проверки от Европейската комисия през стопанската 2012 и 2013 г. този процент беше увеличен до 20%. Затова от тази година правилото за поддържане на този процент отпадна, тъй като еврорегламентът задължава всички фермери в ЕС да не намаляват животните си под 80% от регистрираните през предходната година, поясниха експерти.

От следващата година специфичната подкрепа за отглеждане на млечни крави ще бъде заменена с новата схема за обвързана подкрепа, която ще се разпределя между животновъди, зеленчукопроизводители и овощари.

В процентно изражение тя представлява 12% от годишния пакет за директни плащания, така че годишно производителите от тези подотрасли ще си поделят около 100 млн. евро.

Пред служебния кабинет стои нелеката задача да довърши дискусиите по прилагане на тази схема, като се приложи справедливо разпределение, което не ощетява дребните производители.

От досега проведените срещи се оказа, че едва 30% от тези 100 млн. евро ще бъдат насочени към градинарите, което предизвика силно недоволство сред бранша.

Самите животновъди също не са възхитени от начина на администриране на средствата от еврофондовете през следващия програмен период. Това предизвика поредни корекции в проектите за концепция по прилагането на директните плащания и драмата за селските райони, с които да се компенсират дефектите, допуснали неефктивност в прилагането на помощта от еврофондовете.

Въпросът е как администрацията ще насърчи развитието на ниско ефективните подотрасли от агросектора и дали ще успее да приложи ефективни политики, прилагани широко в останалите европейски държави.