Voyager Innovation, дигиталнoто поделение на Филипинския мобилен оператор Smart Communications, анонсира стратегическото си партньорство с Cash Credit, технологична финансова компания, базирана в София. В съвместна работа и партньорство, компаниите ще пуснат на пазара мобилно-базирани микрофинансови услуги през първата половина на 2015 г. Keш Кредит ще използва иновативен метод за анализ на голям обем от данни на мобилния оператор, станал наскоро популярен като big data анализ, за да предложи технологични финансови услуги на повече от 75 милиона абоната на SMART.

„Уникалната експертиза на Cash Credit в обработката, анализа и използването на данни в оценката при предоставянето на кредитни продукти ще допринесе значително за по-лесния достъп и използването на финансови услуги през мобилния оператор, сред преобладаващата част от филипинското население, която няма никакъв или има ограничен достъп до традиционните банкови услуги. За масовото налагане на тази услуга на пазара ще допринесе и широкото разпространение на мобилни телефони в страната, което надхвърля 100%", коментира Орландо Веа, президент и главен изпълнителен директор на  Voyager Innovation.

Съгласно споразумението, Cash Credit ще използва опита си в отпускането на кредити за физически лица и малки фирми в партньорство с големи мобилни оператори по света.  Собствено разработеният модел за оценка на кредитоспособността на абонатите включва обобщаването на поведенчески модели, анализ на статистически, трафични и социално-демографски данни от мобилния оператор. Този начин на анализ на кредитоспособността на клиентите е оценен от мобилни оператори и инвеститори като уникален за света и много по-точен в сравнение с традиционно използваните от финансови институции модели. Кредитните услуги, които ще бъдат предложени, включват микро потребителски кредити, кредити за закупуването на ваучери към мобилния оператор, кредити за комунални плащания и такива за микро предприемачи. С авангардната си технология Cash Credit ще носи отговорност за цялостното управление на кредитите, включително и на финансовия риск.

„Изключително развълнувани сме от възможността да стартираме своето сътрудничество с водещия телеком оператор във Филипините. Очакваме с нетърпение да започнем съвместната си работа с Voyager и Smart, като се надяваме да допринесем значително за привличането и задържането на техни клиенти с помощта на нашите технологични кредитни продукти. Най-радостното в случая е, че уникалната технология за оценка на клиентите е изцяло развита в България и е български интелектуален продукт, който успешно налагаме на поредния голям пазар", сподели Георги Крумов, основател и изпълнителен директор на Cash Credit.