Търсим решение за възстановяване на спряната, преди години държавна поръчка за обучение на български пилоти. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев днес по време на кръгла маса на тема: "Подготовката на пилоти и кадровото осигуряване на гражданската авиация - състояние, перспективи и ангажименти на държавните институции", съобщиха от пресццентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

В момента обучението за управление на пътнически самолет преминава през някокло етапа и струва няколко десетки хиляди евро

По време на дискусията заместник-министър Антон Гинев каза, че за постигането на ефективно и дългосрочно изграждане на работеща система за обучение на български пилоти е необходимо всички заинтересовани страни да участват в процеса. Той изрази увереност, че тази дискусия е стъпка в правилната посока и ще доведе до постигането на положителни резултати.

По думите му, при предварителният подбор на кандидат-пилотите трябва да бъде формирана комисия, в която да участват представители от ГВА, МОН, българските авиокомпании и учебните центрове. Избраните кандидати трябва да имат възможност да подпишат предварителни договори за работа с български авиокомпании, както поемат отговорности при неизпълнението им. Това ще даде сигурност на кандидатите, че ще имат работа, ще даде сигурност на авиокомпаниите, че те са подходящи за пилоти и на държавата, че инвестираните средства са ефективно изразходвани, допълни зам.-министър Гинев.

Участниците в дискусията се обединиха около няколко идеи и предложения, които предстои да бъдат детайлно разгледани на следващ етап за да бъде избран най-добрият подход при обучението на български пилоти.

Кръглата маса се организира от Форум за Балкански транспорт и инфраструктура /ФБТИ/ и Асоциацията на българските авиокомпании /АБА/. Участие в конференцията взеха заместник-председателят на Комисията по транспорта, информационните технологии и съобщенията към НС Георги Свиленски, народният представители и член на Комисията по транспорта, информационните технологии и съобщенията към НС Петър Мутафчиев, главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация" Минчо Цветков, председателят на АБА Светослав Станулов, представители на Министерството на образованието и науката, български авиокомпании, центрове за летателно обучение, Съюза на ветераните от БГА, Съюза на летците от гражданската авиация, катедрата по въздушен транспорт на Техническия университет, ВТУ "Тодор Каблешков" и български специалисти в областта на гражданската авиация.