17 носители на Нобелова награда за икономика се събират, за да обсъдят опасностите за света от конфликта между Украйна и Русия. Предварителното допитване обаче не показва оптимизъм.

Най-добрите икономисти в света се тревожат за последиците от евентуална нова Студена война между Запада и Русия. Това показва допитване на германския вестник Die Welt до 17-те носители на Нобелова награда за икономика, които тази седмица се събират на петата си годишна среща в германския град Линдау на езерото Бодензее.

Светът още не се е отърсил напълно от развилнялата се през 2008 година финансова криза, но същевременно за първи път от 25 години след падането на Берлинската стена съществуват толкова много тлеещи конфликти, застрашаващи мира, а оттам и световната търговия и благосъстояние, пише изданието.

„Агресия от страна на Русия в Източна Украйна би хвърлила тъмни сенки върху Европа: ще намалеят инвестициите, ще бъдат изгубени работни места, растежът ще се срине", предупреждава Едмунд Фелпс от университета Колумбия в Ню Йорк.

"Конфликтът между Русия и Украйна има потенциал да промени дългосрочно Западна и Централна Европа. Точно тези страни трябва да се притесняват от териториалните амбиции на Путин", казва Едуард Прескът, професор в университета на Аризона.

Като причина за новата Студена война експертите виждат не толкова идеологически конфликт, колкото частните амбиции на Владимир Путин. „Актуалният антизападен курс на Русия е преди всичко свързан с името на Путин", казва Ерис Маскин, който получи през 2007 година Нобелова награда.

Според него обаче шансът за ново вледеняване на отношенията между Русия и Запада както преди 25 години са малки - най-малкото, защото Русия няма достатъчно съюзници. Въпреки това влошаващите се отношения задължително ще имат отражение върху икономиката на Стария континент.