На 5-и юли гърците ще трябва да решат чрез референдум дали да подкрепят, или да отхвърлят последните предложения на международните кредитори за споразумение "пари срещу реформи", направени в края на миналата седмица.

Според последно проучване на агенция GPO в неделя 47,1% от гърците биха гласували с "да" срещу 43,2%, които биха гласували с "не". Това проучване също така показва, че 43,3% от гърците са заявили, че твърдо биха гласували позитивно на предстоящото в края на седмицата ключово допитване, докато 39,3% посочва, че решително ще гласуват против, съобщава БНР.

Това представлява съществена промяна спрямо аналогични проучвания на общественото мнение, проведени по-рано тази седмицата.

Агенция EFSYN обяви резултати от свое допитване, според което на референдума в неделя 46% от гърците биха гласували с "не" на предложенията на кредиторите спрямо 37% със "да" и 17% все още нерешили. Според същото проучване 86% от гръцките избиратели са заявили, че те планират да гласуват на референдума в неделя.

Агенцията също така посочи, че на предходното подобно проучване, направено преди началото на банковата ваканция в страната от началото на седмицата, 57% от гърците са посочили, че биха гласували с "не" на неделния референдум и едва 30% с "да".

Според проучване на агенция ProRat, проведено също по-рано тази седмица, 54% от гърците биха гласували против условията на кредиторите за нова спасителна програма и едва 33% биха подкрепили последните предложения на ЕК, ЕЦБ и МВФ за нова програма "пари срещу реформи".

Въпреки че гръцките власти, в т.ч. и премиерът Алексис Ципрас, заявиха, че неделният референдум не представлява гласуване за оставане или за излизане на Гърция от еврозоната, редица европейски лидери и представители на международните кредитори на страната, подчертаха, че допитването в края на седмицата е именно за това, дали гърците са съгласни, или не на сценарий "Grexit".

В снощно изявление на Алексис Ципрас пред гръцката държавна телевизия, той отново призова гърците да гласуват с "не" на референдума в неделя. Ципрас се опита да защити "екзотичната теза", според която гласуване с "не" на референдума няма да означава излизане на Гърция от еврозоната, а ще доведе до оказване на по-голям натиск върху международните кредитори за постигане на по-изгодно споразумение.

От своя страна, в днешно интервю за телевизия Блумбърг гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че той ще напусне поста си, ако мнозинството гърци гласуват на референдума в неделя с "да".