НЕК е платила на 100 млн. евро на американските ТЕЦ-ове в Маришкия басейн, за да могат те да седнат на масата за преговори. Това заяви бившият енергиен министър и настоящ депутат от БСП Лява България Драгомир Стойнев. Така той разкри част от хода на преговорите, който бе стартиран от миналата година.

Припомняме, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, когато бе оглавявана от Боян Боев, задължи НЕК да преговаря с AES Гълъбово и ContourGlobal. ДКЕВР в този състав постави условие на НЕК в хода на преговорите да бъде постигната цена с 20-30% по-ниска от сега действащата. Това бе причина преговорите да зациклят, защото американските инвеститори не искаха да преговарят при първоначално наложени условия.

Това което се случва в момента е че НЕК преговаря с две групи с американските тецове за това да бъде постигнат компромис за цената. Един такъв бе лансиран от служебния министър на икономиката и енегетиката Васил Щонов. Той предложи срещу по-ниските изкупни цени на тока, за сметка на удължаване на 15-годишните договори.