Европа Internet Explorer на Майкрософт и стана най-използваният уеб браузър в региона. Това твърди агенцията за пазарни проучвания StatCounter, цитирана от Bloomberg, пише Expert.bg
През декември делът на Firefox на европейския пазар е бил 38,1%, на Internet Explorer - 37,5%, а на Chrome (Google) - 14,6%, сочат данните на агенцията.

Това е първият път, в който продуктът на Майкрософт е детрониран от първото си място на една огромна територия, твърди в изявление изпълнителният директор на StatCounter Одън Кълън. Това изглежда се случва, защото Chrome на Google присвоява част от дела на Internet Explorer, докато Firefox си запазва своя дял. Майкрософт все още води в Северна Америка с 48,9% пазарен дял, следван от Firefox с 26,7% и Chrome с 12,8%.

От агенцията добавят, че Internet Explorer регистрира 15 млрд. разглеждания на близо 3 млн. страници. Според Кълън причина за отказването на много потребители от IE е споразумението между Европейския съюз и Майкрософт, с което американската компания бе принудена да предостави на европейците правото на избор кой браузър да ползват.