Не знам темата, обърнете се към БНБ. Това заяви Румен Порожанов, служебният министър на финансите на пресконференция в Министерски съвет, във връзка с обществена поръчка на БНБ за печатане на 60 млн. банкноти и дали тя има връзка с КТБ, предаде БГНЕС.

Не сме запознати с темата, каза и премиерът.

Порожанов заяви, обаче, че няма връзка между отпечатването на банкнотите и увеличението на дефицита.

Той обяви, че Фондът за гарантиране на влоговете разполага с ресурс около 2 млрд. и 100 млн. лв., основно той е в парични средства и държавни ценни книжа, които са бързо ликвидни. По закон фондът се включва в хипотезата на отнет лиценз и изплащане на дължимите средства на гарантираните лица.

Порожанов обясни, че до момента при него не са искани официални срещи с представители на Оманския фонд, но е имало предходни срещи с Чобанов.

За изявление на Близнашки, че "смел фонд, регистриран във Виена е готов да подпомага КТБ", самият той каза, че до 10 дни фондът ще направи официално предложение. Това е лъч надежда, заяви той. Финансовият министър допълни, че това било предварително намерение, което трябва да бъде официализирано. Няма нищо конкретно, добави той.

Стана ясно, че премиерът Близнашки не е имал среща с Иван Искров до този момент, но щял да потърси диалог. БНБ е автономна институция, каза Близнашки.

Темата с поставянето под особен надзор на КТБ е обезпокоителна в рамките на отражението, което дава на цялата икономика и финансова система, коментира Порожанов и добави, че цялата отговорност по закон и оперативна дейност е в рамките на БНБ. Министерството на финансите като институция разглежда глобално какво би било отражението на едно или друго решение. Затова позицията ни е търсенето на решение с използването на пазарен инструментариум, така че по никакъв начин да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на КТБ или за оздравителни мерки под каквато и да е форма. БНБ извършва съответните одити.

В рамките на закона те имат право да разглеждат всякакви предложения, свързани с оздравяване на банката. Интересът ни е одитът там да бъде направен максимално бързо, добави финансовият министър.