Не е лесно да си играч на пазара на електроенергията у нас, особено ако „се казваш" ЧЕЗ, Енерго-про или ЕВН. Миналата година тези дружества бяха обвинени за високите сметки за ток и заради това, че много хора получаваха по техните думи надписани фактури.

Тогава срещу тях се изправи държавата в лицето на тогавашния премиер Бойко Борисов, който "препоръча " на „независимия" по закон, енергиен регулатор да започне процедура за отнемането на лиценза на електроснабдителното и електроразпределителното предприятия на ЧЕЗ.

Дружествата са две защото едното оперира мрежата и поддържа трансформатори, кабели и др., а другото - електроснабдителното е търговска фирма, която се занимава основно с фактуриране на потребената от крайните клиенти електроенергия.
Унесен в своята „независимост" тогава регулаторът, без много да се замисля, започна да изпълнява волята на силния на деня и стартира процедурите за отнемане на лицензите на ЧЕЗ. Този процес приключи с фиаско през ноември, когато ДКЕВР разбра, че няма аргумент да отнемел лицензите на дружествата на чешката компания и приключи производството с налагане на няколко глоби от по 1 млн. лв., които и до днес се обжалват в съда.

От няколко седмици на мушката на настоящите управляващи отново са изправени електроснабдителните дружества - на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про. Сега натискът срещу по презумпция виновните ерепета се осъществява от една нова коалиция, вземаща все по-голямо медийно присъствие. Става въпрос за енергийното трио (Б)оян Боев - председател на ДКЕВР, (Я)вор Куюмджиев - депутат от БСП и зам. председател на енергийната комисия в парламента и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир (С)тойнев.

Миналата седмица единият от своеобразната коалиция БЯС - Явор Куюмджиев определи ерпетата като ходещи с бухалки мутри, енергийният министър Стойнев ги заплаши с национализация и ги даде на прокурор, а Боян Боев и другите членове на ДКЕВР стартираха процедура за отнемане на лицензиите им.

Формалната причина за старта на тази процедура е това, че енергоснабдителните предприятия на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про не са заплатили на Националната електрическа компания 347 млн. лв. за доставена от нея електроенергия.

Трите големи „енерго", опериращи на територията на страната не оспорват това, но като контрааргумент дават направените от тях разходи за закупуване на електроенергията произведена от ВЕИ централи на тяхна територия.

Енергодружествата, обясняват, че не се разплащат с НЕК, защото правят прихващания на суми, които тази компания им дължи и твърдят, че това е нормална търговска практика.
Дали е така, е много вероятно да реши съдът.

Преди съдът да реши каквото и да е срещу коалицията БЯС се изправиха редица енергийни експерти и организации. Експерти с иначе диаметрално противоположни позиции излязоха, не толкова в защита на ерепетата, колкото на основните търговски и бизнес принципи.

В една седмица дори чухме „левият" проф. Кръстю Петков да казва, че започналата процедура за отнемане на лицензиите на електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про е бомба, която ще гръмне в ръцете на управляващите. В същото време „десният" Мартин Димитров, заяви, че идеите за национализация са най-прекият път към бедността.

Българската стопанска камара в своя становище посочи, че „Размахването на пръст и демонстрацията на сила от страна на държавата фактически показва нейната слабост и безпомощност".

Дори потребителски организации, като ръководената от Богомил Николов, асоциация Активни потребители изразиха съмнение в това, че започването на процедура за отнемане на лиценза на електроснабдителните дружества ще доведе до успешен край.
В този ред на мисли можем да кажем, че коалицията БЯС загуби първата битка - тази срещу експертите, а дали има шанс да спечели и следващите е в ръцете на съда.

Важно е да се отговори и на един съществен въпрос. Ако бъдат отнети лицензите на електроснабдителните дружества, това ще доведе ли до запълването на финансовия дефицит в енергетиката.

Което, според председателя на Института за енергиен мениджмънт, е невъзможно. Първата причина е, че на този етап не ясно дали дефицитът в енергийната система е 347 млн. лв., 500 млн. лв. или няколко милиарда. В тази връзка дори и държавата да си върне контролът върху дружествата на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про тя ще бъде в ролята на този който трябва да намерят парите. А парите просто ги няма, защото хората вече за заплатили за електроенергията, която са консумирали, но тези средства, влизайки вътре по енергийната веригата, не са били достатъчни, заради няколкократното намаляване на цените на тока.

Те намаленията на цените, които спестяват средно нищожните 5-6 лв. от месечната сметка за ток, лишиха българската енергетика от свежи приходи, с които дружествата в отрасъла да могат да гарантират доставките на ток и заплатите на служителите си.

Но такава бе волята на политиците - първо на кабинета Борисов в последните му ди и след това на кабинета Орешарски от първия му ден. И именно заради това, че в енергетиката се взимат политически, а не експертни решения е много вероятно отново да стигнем до познатите моменти от 80-е и 90-е години, когато хората се радваха на единия час ток, който имаха в промеждутъка от 3 часа тъмнина. А шегобииците нарекоха България най-голямата дискотека в света