"Имам информация, че всички осигуряващи се българи ще трябва да потвърдят, че остават във фонда си, иначе ще бъдат автоматично прехвърлени в НОИ". Тези думи бяха казани вчера пред bTV във връзка с готвената пенсионна реформа от Владимир Каролев, който към момента е съветник на икономическия министър Божидар Лукарски.

Ако информацията му е вярна, а той все пак е член на кабинета на министър, то това би означавало, че три милиона триста и деветдесет хиляди души, колкото са българите, родени след 1959 година и които по последни данни имат открита пенсионна сметка в частен пенсионен фонд, ще трябва да декларират, че не искат парите им да отидат в НОИ.

Информацията за подобни намерения потвърждават и от вестник „Капитал", които дори допълват, че според техен източник срокът за отказ за прехвърлянето на партиди към НОИ би бил едва един месец. „Ако тези информации са верни, това ще означава над 3 милиона души да трябва да се редят на опашка пред своя фонд и заради краткия срок може да се откажат и така средствата им да се запътят към НОИ", коментира изданието.

Поводът за тези допълнителни съмнения за готвената промяна в пенсионния модел стана поведението на управляващите в лицето на партия ГЕРБ вчера в бюджетната комисия (на снимката). В четвъртък, без да бъде обявено предварително, бе прегласуван текст от проектозакона, който отваря възможност пред управляващите да поставят редица условия за начина, по който всички българи трябва да заявят къде искат да се внасят осигуровките им.

Досега обсъжданият вариант предвиждаше редът и начинът на избор на първоначално осигуряващите се след 31 декември 2014 г. да се определят с акт на Министерския съвет. Сега алинеята е променена и е насочена не само към навлизащите на трудовия пазар, а и към вече осигуряващите се. Това означава, че всички осигуряващи се, родени след 1959 г., могат да очакват нови тежести, налагани само с постановление на правителството.

"Бих искала да видя дали са верни декларациите на управляващите, че няма да е необходимо клиентите на универсалните пенсионни фондове да правят каквото и да е, ако искат да запазят сегашната схема на осигуряване. Да не се окаже, че се предвижда нещо друго, защото един от смущаващите текстове в този закон е алинея, в която пише, че цялата процедура за това как ще се извършва изборът от хората щяла да бъде разписана в наредба на Министерския съвет, която не сме видели", коментира и шефът на пенсионен фонд "Доверие" Даниела Петкова пред "Офнюз".

Ако се стигне до потвърждаване на избора на фонд и ако няма изрична декларация на автоматично преместване в държавното осигуряване - в НОИ, това е сериозна промяна спрямо законопроекта, вече гласуван от комисия на второ четене. В него такова условие има само за тези, които започват първа работа на трудов договор и не изберат пенсионна компания до една година. За останалите се предвиждаше "възможност", но не и задължение да се преместят в НОИ, когато поискат, без право да се върнат обратно в универсален фонд.

Ако потвърждението бъде вписано в наредба, тя на практика ще допише и дори ще противоречи на закона, което е в разрез с всички правила на правото. В този случай наредбата може да бъде отменена впоследствие от Конституционния съд, но дотогава парите да са безвъзвратно прехвърлени и изхарчени.

"Много хора няма да се разходят, което означава, че след един месец, в края на януари, автоматично ще им отидат парите в НОИ. И дори да се усетят в края на януари, те повече няма да имат право да се преместят", предупреди още Каролев пред BTV.