Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масови проверки на обменните бюра в страната, съобщиха от комисията.

Повод за това е както туристическият сезон по морето, така и създалата се в Гърция ситуация, която е възможно да доведе до по-активно търсене на тези услуги.

КЗП ще проверява и търговци на велосипеди за това дали предоставят необходимата информация на клиентите за безопасната употреба на колелата и дали притежават необходимите документи, удостоверяващи съответствието на стоките с изискванията за безопасност.

В последните три месеца са извършени 8151 инспекции, при които са съставени 717 акта за нарушения. 641 от тях са по направлението "Безопасност на стоките и услугите", като съставените актове за нарушения са 60. Издадени са заповеди за забрана и изтегляне от пазара на 21 опасни стоки.

В рамките на кампанията за проверки на увеселителни съоръжения за деца са извършени 55 проверки на безопасността на предлаганите услуги в обществено достъпни открити и покрити увеселителни обекти с поставени атракционни съоръжения. В седем от случаите са установени нередности и са предприети административни мерки. При четири от тях е наложена административната мярка "временно спиране предоставянето на услугата". В останалите три случая е наложена административната мярка "преустановяване предлагането на услугата" до отстраняване на видимите несъответствия съгласно изискванията на ресорни наредби.

Извършени са и 1324 инспекции в заведения за хранене и развлечения, места за настаняване, туроператори и турагенти. Съставени са 124 акта за нарушения като предоставяне на туристически услуги в обект, който не отговаря на изискванията за определената му категория, или изобщо не е категоризиран. Издадени са 12 заповеди за налагане на принудителната мярка "временно затваряне на туристически обект" и предстои издаването на още 13 за предоставяне на туристическа услуга в некатегоризиран обект или без открита процедура по категоризиране.

При проверките на спиртните напитки, предлагани в заведенията с нощен режим на работа и хотелите с ол-инклузив пакети са взети проби от няколко вида алкохол, като предстои излизането на резултатите от изпитването им в специализирана лаборатория. До момента в приемните на КЗП по морето са постъпили 27 жалби и са дадени 32 консултации.