Две руски организации може да поемат изготвянето на анализ за удължаването на срока на работа на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Централата ще се договаря с дъщерната на руската дръжавна корпорация "Росатом" - "Гидропресс", изследователския център "Курчатовский институт" или техни представители, пише publics.bg

Избраната организация ще разработи обосновка за продължаването на срока на експлоатация на блок V на „Козлодуй" до 60 години след пускането му, анализи, разчети и др., става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. В поръчката обаче не е уточнено колко ще струва анализът. Двете институции са поканени понеже са участвали при проектирането и пуска на българската АЕЦ и "притежават съответните технологични и научни възможности да модифицират пределите и условията за безопасна експлоатация".

В началото на юни стана ясно, че удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ е поскъпнало сериозно, а за сметка на това срокът им за експлоатация може рязко да се съкрати в сравнение с очакваното, отбелязва в. „Сега". Двата блока трябва да бъдат обновени, така че да продължат работа след 2017 г. и 2019 г., когато изтичат лицензите им. Самото обновяване трябва да се извърши от консорциум между руската "Росенергоатом" и френската "Електрисите дьо Франс". Според зам. генералния директор на "Росенергоатом" Станислав Антипов сметката ще бъде между 500 и 600 млн. евро, въпреки че при старта на програмата през 2012 г. прогнозата бе за 266 млн.евро. Модернизацията ще позволи реакторите да работят още 15 до 20 години, след като изтече проектният им ресурс.