Латинска Америка води класацията на най-емоционалните страни в света за 2014 г. Средно близо шестима на всеки 10 жители в Южна Америка посочват, че са изпитали положителни или отрицателни емоции през изминалия ден. Това посочва най-новото изследване на изследователския институт Галъп, проведено в 148 държави през 2014 година. Резултатите са на база на интервюта, проведени сред приблизително 1000 души на възраст на 15 и повече години.

Графиката е на Quartz

Постсоциалистическите държави доминират списъка с държави в другия край на спектъра, където четирима на всеки 10 жители признават, че са изпитали подобни чувства.

Хората са били попитани дали са изпитвали пет позитивни и пет негативни емоции през предишния ден. Петте отрицателни чувства включват гняв, стрес, тъга, физическа болка и притеснение. Сред позитивните емоции са да се чувстваш добре отпочинал, да са се отнасяли с теб с уважение, радост, усмихване и смях, както и научаване или правене на нещо интересно.

Може би за мнозина е изненада, но в някои страни много хора може да заявяват, че са се смели или усмихвали много през деня, както и да отчитат доста тъга или гняв. Така анализът цели да покаже количествено как жителите на някои държави описват много емоции като цяло, докато гражданите на други са склонни да показват по-малко емоции, независимо дали позитивни или негативни.

Индексът за отрицателно преживяване е повлиян от допълнителни фактори като физическо състояние и икономическата ситуация на хората.

Графиката е на Quartz

Индексът за позитивно преживяване е базиран на неща като лична свобода и силни социални мрежи, което може да обясни защо хора от страните в Латинска Америка, които не са заможни, все пак изглежда живеят по-позитивно.

Галъп подчертава, че се опитват да оценят как хората преживяват начина си на живот чрез човешки емоции като много смях и усмивки или чрез чувстваме на гняв или стрес.
От изследването става ясно, че индексите за положителност и негативизъм не са типичните икономически индикатори като доходи или БВП, а по-скоро неикономически аспекти като свободата, семейството, социалните мрежи, културата, нестабилността и войната.

Проучването показва, че сме на 15-о място по емоционалност сред 148-те изследвани държави.