"Взетото от правителството решение позволяващо на топ-мениджърите на държавните компании да не публикуват декларациите за доходите си е знак, че правителството се отдръпва от по-рано заявените принципи за прозрачност".  Това е заявил заместник председателят на "Държавната дума" на Русия Николай Левичев, цитиран от РИА Новости.

Според в. Комерсиант от днес, позоваващи се на решение на правителството, топ-мениджърите на контролираните от държавата компании имат възможност да не разкриват доходите си пред обществеността.

По думите на Левичев, министър-председателят на правителството Дмитрий Медведев, неколкократно е обявявал, че един от основните му принципи е откритост и прозрачност на държавните структури, "даже открил длъжност министър за връзка с "Открито правителство", който е отговорен дори за прозрачността на държавните компании.
И сега, ако трябва да бъде последователен, то той трябва да закрие "Открито правителство" и да премахне съответният министерски пост, поради пълната му безсмисленост, отбелязал депутатът.

По неговите думи, кампанията за засилване на общественият контрол върху заплатата на шефовете на държавните компании, регионалните ръководители и депутати, както и изпълнението на указа на президента Путин за намаляване на заплатите им, тъй като заплатите на длъжностните лица не отговарят на приходите на държавните предприятия, става неконтролируемо. 

"Мисля, че отговорните лидери на държавните компании биха могли сами да публикуват декларациите за доходите си, иначе у обществото ще остане впечатлението, че крият нещо", добавил Левичев.