Великобритания може да предприеме мерки, свързани с продажбата на петролно-газовото поделение DEA на германската RWE на руският олигарх Михаил Фридман, съобщи представител на правителството, цитиран от Reuters.

Сделката на стойност 5,1 милиарда евро бе завършена вчера въпреки възраженията на Лондон. Великобритания се опасява, че при засилване на санкциите срещу Русия, това ще се отрази върху активи и добивни мощности, разположени в Северно море.

През последната седмица тази сделка е била обсъждана в съвета за национална безопасност на Великобритания, което показва сериозността на ситуацията, каза още представителят на Камерън .

Първата информация за тази сделка се появи преди година, но въведените санкции срещу Русия породиха съмнения в нейното осъществяване. Енергийният гигант RWE коригира първоначалния си плана да приключи сделката до края на 2014 година.

RWE Dea оперира в 14 държави по целия свят. Немското дружество произвежда петрол и газ главно в Северно море, но прави проучвания и развива нови находища в много други региони, измежду които Северна Африка, Каспийско море и Южна Америка.  В резултат от сделката, възглавяваният от втория по богатство човек в Русия консорциум ще получи около 190 лицензии и дялове в концесии в петролно-газовия сектор в Европа, Северна Африка и Близкия Изток.